Som Ålandstidningen skrev i går anlände de första ukrainska krigsflyktingarna till Åland och Tjudö i onsdags – flera åländska företag och privatpersoner har också tagit initiativ för insamlingar av förnödenheter till behövande krigsoffer, och i torsdags morse satte sig äkta makarna Hanna och Thomas Saurén i en bil ner till Polen för att leverera mat och mediciner till behövande. På vägen hem ska de ha med sig fem ukrainska flyktingar.
Nästa åländska hjälptransport åker i väg på måndag morgon när Elin Mattsson och hennes man, Benny Mattsson, tar plats bakom ratten på två minibussar med sikte på Gdansk, Polen, där en ukrainsk kontakt väntar.
– Vi åker färja över till Polen där vår ukrainska kontakt dirigerar oss vidare, med oss har vi mediciner och annan medicinsk utrustning som de åländska apoteken förser oss med, berättar Elin Mattsson.
Minibussarna som Rundbergs bil & service står för ska också fyllas med matvaror, dryck och andra förnödenheter från lokala företag – och när allt har levererats vill eldsjälarna få med sig 14 flyktingar tillbaka till Åland.
– Men allt är lite osäkert ännu, och kaotiskt.
Ukrainahjälpen på Åland
Det kaotiska består dels av regler kring penninginsamlingar, och dels det faktum att paret ska köra genom Tyskland och Polen där dubbdäck är förbjudna.
– Det kom vi underfund med när vi planerade resan. Men också det löste sig tack vare godhjärtade åländska företagare, säger Elin Mattsson.
Problemet fick en lösning när Rollic Ab i Norrböle ställde upp med friktionsdäck till de två minibussarna.
Vad kan ålänningarna hjälpa till med för att resan ska göra största möjliga nytta?
– Vi har startat en Facebooksida som heter Ukrainahjälpen på Åland där vi försöker informera om behoven. Ålänningarna har visat en stor välvilja, men vi kan inte ta emot mer kläder och dylikt, eftersom de är för svåra att distribuera. I första hand åker vi nu ner med mat och utrustning, och vi kommer att skriva på Facebooksidan hur man kan bidra.
Öppnar sina hem
Att välviljan och hjälpviljan är stor på Åland tar sig flera olika uttryck. Många som de facto är beredda att öppna sina hem för ukrainska flyktingar har redan hört av sig och erbjudit sin hjälp.
– Det är stort, man erbjuder också mat. Och kyrkor och församlingar erbjuder sin hjälp – det värmer verkligen hjärtat.
Varifrån kommer ditt engagemang att hjälpa behövande?
– Jag är uppväxt med föräldrar som ordnade hjälptransporter via missionskyrkan och jag påverkas väldigt starkt av det jag ser i nyhetssändningar från Ukraina. Jag tror att min vilja att göra något konkret, i någon mån, kan stilla den inre oron jag känner just nu.
Vilken hjälp får flyktingarna när ni väl kommer tillbaka till Åland – vart tar de vägen då?
– Jag vet att det finns många som är villiga att hjälpa till med det, och enligt EU ska alla ukrainska krigsflyktingar få uppehållstillstånd, hälso- och sjukvård samt skolgång. Jag är övertygad om att allt klarnar innan vi åker.
Paret Mattsson får hjälp med transporten av ett antal andra eldsjälar, bland dem Josefine Thörnroos, André Sjöström, Otto Hojar och Nina Viktorsson. Just den här hjälptransporten riktar in sig på staden Przemyśl i södra Polen, vid den ukrainska gränsen.