Tio procent av den verksamhet landskapet finansierar måste bantas bort. Det anser de tre FS:arna i lagtinget.
- Men vad gör landskapsregeringen? Inget, man till och med backar från sparbeslut man fattat, säger de.
POLITIK - Vi kritiserar bara då det finns orsak. Vi har gett landskapsregeringen (LR) ett och ett halvt år men vad har vi sett förverkligat av inbesparingarna? Inget, säger Roger Jansson när FS kallar till pressinformation.
Enligt FS:s analys minskar de offentliga inkomsterna (klumpsumma och flitpeng) med 35-40 miljoner euro.
- Av det är 25 miljoner en långsiktig minskning vilket betyder att tio procent av den verksamhet landskapet finansierar måste dras ned.
Jörgen Strand är mest besviken på att LR inte tagit fasta på den enighet som rådde i höstas i samband med den ordinarie budgeten för 2009.
- Det finns ett strukturellt underskott på 30-35 miljoner euro i landskapsbudgeten men man tar inte tag i det utan till och med backar från sparbeslut, säger han.
Ett exempel på det sistnämnd är den kritik som förslaget att införa lunchpauser på Töftöfärjan väckte hos centerns Anders Englund.
Småtonnageavtal
I samband med att tilläggsbudgeten för 2009 togs fram kom FS med en lista på inbesparingar på 35 miljoner euro. Av förslagen är det bara bostadslånen som LR tagit till sig.
Ett annat FS-förslag är att införa småtonnageavtal på landskapsfärjorna, något som sannolikt förutsätter driftsprivatisering. Det nya avtalet skulle reglera arbetstider och löner, inte bemanningsstyrkan.
- Det skulle ge 30 procent lägre kostnader på lönesidan. Vi skulle spara 3-4 miljoner euro på ett år, säger Roger Jansson.
Partistöd, löner
Andra FS-förslag är att minska stödet till primärnäringarna och se över överföringarna till kommunerna samtidigt som mer kommunalt samarbete krävs.
- Kommunerna måste börja tänka helt nytt, till exempel vem som producerar vad utan hänsyn till kommungränserna, säger Johan Ehn.
Listan innehåller inbesparingar på alla avdelningar, även lagtinget.
- Vi är beredda att se över partistöden. Vi är också beredda att diskutera löneminskningar.
Ett bekymmer är dessutom, enligt FS, att den personalförsörjningsplan som LR utlovat inte är särskilt långt på väg. Inte heller med näringspolitiken är man nöjd och kommer att begära en näringspolitisk debatt i lagtinget. FS saknar både nyskapande och utveckling och undrar var man kan se resultaten av Företagsamhetens år.
Gör för lite
FS:arna säger att LR kommer med bra analyser men gör för lite. De anser att det finns personer, som Runar Karlsson (C), som är beredda att rationalisera.
- Också Mats Perämaa (Lib) säger bra saker men backar i genomförandet, anser Roger Jansson.
- Det gör förstås ont att skära, påpekar Johan Ehn.
- Och de är rädda att förlora väljarunderstöd. Samtidigt finns det frustration även bland majoritetsblockets ledamöter, inflikar Jörgen Strand.
Inget misstroende nu
FS lägger inget misstroende mot LR nu men förväntar sig åtgärder i höst.
- Vi är beredda stöda LR om LR tar ansvar. Men vi är också beredda att själva ta LR-ansvar om vi får ihop en sådan koalition att det fungerar, säger de.
Kerstin Österman