Bristen på skolpsykologer har i flera år varit en utmaning för de åländska skoldistrikten. Av sex tjänster har bara tre varit tillsatta. Bakom situationen ligger svårigheten att rekrytera behöriga skolpsykologer, ett problem som förekommer i hela Norden.
Från början av 2021 samlades alla skolpsykologer i en gemensam organisation med Mariehamn som huvudman. Nu är alla sex tjänster tillsatta och stadens bildningschef Mikael Rosbäck ser med tillförsikt på framtiden.
– Det är jätteviktigt att den här verksamheten fungerar. Nu har vi fått organisationen på plats och det är stort att vi har full bemanning. Det gäller nu att bygga upp förtroendet, säger han.
Tröskeln blir lägre
Barn och unga mår generellt dåligt i dag, något som framkom i den senaste undersökningen av hälsa i skolan. Pandemin och distansundervisningen har haft negativa konsekvenser för många elever. Skolledare har också vittnat om att fler barn än tidigare har inlärningssvårigheter.
En större organisation innebär att man får större kompetens och kan ha specialisering inom olika områden.
– Det betyder att eleverna snabbare får professionell hjälp och tröskeln att söka hjälp blir lägre. Om de vänjer sig vid att ta kontakt i ett tidigt skede borde läget i vården lätta betydligt, säger Mikael Rosbäck.
Han påpekar att resultaten inte syns direkt.
– Effekten i samhället syns först efter några år när flera årskullar hunnit ta del av den här verksamheten.
Undvika allvarliga problem
Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (Bup) har på senare tid fått en allt större arbetsbörda, samtidigt som man drabbats av personalförändringar. På barn- och ungdomskliniken vid ÅHS hoppas man därför att förstärkningen av skolpsykologverksamheten ska underlätta deras arbete på sikt.
– Det är absolut efterlängtat, det har aldrig tidigare varit så bra läge. Vi ser väldigt positivt på det här, säger avdelningschef Camilla Winberg.
Hon framhåller att det ger helt andra möjligheter att hitta barn med problem.
– Åland har saknat primärvårdsnivån och det finns fortfarande vissa luckor, men nu kan vi undvika att problemen får en allvarlig inverkan på barns och ungas psykiska hälsa. Skolpsykologerna kan även handleda övrig personal och skapa ett helhetstänkande.
– På kort sikt märks det inte på Bup, eftersom vi fortfarande arbetar med den vårdskuld som byggts upp de senaste åren. Men på längre sikt kommer trycket att lätta betydligt.