Trots en del invändningar mot en modern byggnad i Bomarsund håller arbetsgruppen fast vid sitt förslag till utseende på besökscentret.
Men fasaden byter karaktär till roströd betong.
BOMARSUND I november 2007 berättade Ålandstidningen om arkitekternas förslag till utseende på det planerade besökscentret i Bomarsund.
Foto:
Utseendet på byggnaden blir i stort detsamma enligt arbetsgruppens slutförslag. Centret utgörs av en funkisbyggnad med lätt lutande tak och tre kubiska takfönster. Fasadens utseende har ändrats mot det första förslaget. Betongväggarna ska behandlas med en metod som är utvecklad i Finland och kallas ytpatinering.
- Färgen blir i nyans av rostat stål. Den kommer att passa väl in i miljön kring fästningen, säger Elisabeth Rosenlöf från byggnadsbyrån, som är en av deltagarna i arbetsgruppen.
I byggnaden inryms en utställningsdel med glasfasad och utsikt mot huvudfästet. Dessutom föreslås en filmsal, kök, café och administrativa utrymmen. Från caféet vetter en glasfasad ut mot vattnet.
Central placering
Särskilt taket på byggnaden är komplicerat rent byggnadstekniskt.
- Vi vet att det inte är bra med tak med låg lutning, därför har vi sett till att använda en konstruktion där vattnet styrs ut på utsidan av byggnaden, säger Elisabeth Rosenlöf.
Hon poängterar också att centret kommer att värmas med jordvärme.
Placeringen av besökscentret blir intill grunden av det stora livsmedelsmagasinet.
- Det är viktigt att det har en central placering så att man kan parkera bilen i anslutning och därefter utforska området till fots, säger projektledare Graham Robins från museibyrån.
Parkeringen anläggs på andra sidan om den gamla postvägen, i direkt anslutning till huvudvägen.
Fler simulerade bilder
Nya simulationer håller på att tas fram för att komplettera bilden av hur Bomarsundsområdet skulle ha sett ut om fästningen hade hunnit bli färdig. Alla simulationer ska placeras i befintlig miljö, och inom kort ska flygfoton tas över området.
Inuti centret ska besökaren ges en möjlighet att visualisera hur området skulle kunna ha sett ut, och hur de färdiga delarna såg ut innan slaget vid fästningen.
I kombination med planeringen av besökscentret har landskapsarkitekt Gretel Hemgård gjort en heltäckande områdesplan. Där ingår att anlägga en utsiktsplats på Djävulsberget med samma diameter som ryssarnas planerade torn skulle ha haft, 54 meter. Fler parkeringar ska anläggas på området och fler informationsskyltar. Det finns även planer på att bygga vidare på den befintliga vandringsleden i Prästö.
Väntar på beslut
Kostnaden för besökscentret beräknas till 2,85 miljoner euro. Driften av centret föreslås bli privat, men det är oklart i vilken omfattning.
- Utställningsverksamheten vill vi förlägga under museibyrån, men övriga delar av driften kan diskuteras, säger kulturminister Britt Lundberg.
Landskapsregeringen vill inleda bygget under hösten 2008. Först måste lagtinget ge sitt godkännande.
Tone Nordling