I slutet av maj godkände lagtinget en lag som skulle tvinga kommunerna att bilda en gemensam räddningsmyndighet för hela Åland. Lagen klarade däremot inte granskningen i Högsta domstolen och förföll. Kansliminister Nina Fellman (S) sade samtidigt att landskapsregeringen inte har för avsikt att sätta lagstiftningen åt sidan, och att en ny version som tar hänsyn till Högsta domstolens invändning ska arbetas fram.
I oktober berättade Ålandstidningen att Räddningsområde Ålands landskommuner (Rål), där nio åländska kommuner ingår, hade för avsikt att samla Ålands samtliga kommuner till diskussioner om en gemensam räddningsmyndighet.
– Landskapet försökte skapa en myndighet, men det gick inte. Så nu ska vi se om det finns en vilja att göra något, sade Råls ordförande Kristian Aller till Ålandstidningen.
Förra veckan träffades nästan samtliga kommuner på mötet.
Nöjda
Harry Jansson berättar att man inte kom längre än att konstatera att alla kommuner är nöjda med dagens upplägg.
– Det är min uppfattning att alla som var på mötet är nöjda med nuvarande arrangemang och det är svårt att hitta drivkraft när läget är så.
Harry Jansson säger att det är upp till Jomala, som är värdkommun i Rål, och Mariehamn, som säljer sina räddningstjänster till övriga kommuner, att försöka hitta en lösning.
– Nästa steg är att en samarbetskommitté mellan Mariehamn och Jomala sätter sig ner och diskuterar. Det är så vi måste komma vidare.
Upplever du att övriga kommuner är öppna för ett alternativ till dagens system om Mariehamn och Jomala hittar en lösning?
– Det gör jag. Men den springande punkten i förhandlingarna, förutom lokaliseringen som jag sist och slutligen inte tror är så svårförhandlad, är Råls krav på att den nya myndigheten inte ska vara involverad med Mariehamns räddnigsverk på något sätt.
Annars är det upp till landskapsregeringen, säger Harry Jansson.
– Det är en knut som måste lösas. Annars får LR komma med ett nytt förslag och så får vi se vad det blir.
Två bitar
Runar Karlsson (C), kommunstyrelseordförande i Saltvik, deltog också i mötet.
– I dag beslutar respektive kommun om räddningsmyndighetsbiten i den egna nämnden eller styrelsen. Alla får bestämma själv och därför tycker alla att nuvarande upplägg är bra. Men om man gemensamt kan hitta en modell med en myndighet på Åland så tror jag att det kan bli minst lika bra.
Runar Karlsson håller med om att det är Mariehamn och Jomala som ska driva arbetet framåt, och att det finns två bitar som måste redas ut.
– Räddningsverket i Mariehamn måste separeras från den nya myndigheten, annars sitter Mariehamn på två stolar. Den andra är att det måste finnas ett reellt inflytande från alla kommuner.
Runar Karlsson säger att om Mariehamn blir huvudman för den nya myndigheten finns risken att stadens förtroendevalda agerar efter sitt eget bästa.
– Det är oaktat Mariehamn som bestämmer om de blir huvudman. Den biten måste klareras och det kunde man göra genom till exempel ett kommunalförbund. Det blir lite mera byråkrati men samtidigt det mest demokratiska alternativet.
Harry Jansson säger att Jomala kommunstyrelse sammanträder i dag, och att han då kommer föreslå att Jomala bjuder in Mariehamn till diskussioner i en samarbetskommitté.
– Förhoppningsvis sitter vi vid bordet före jul.
Kevin Eriksson