Svenskfinland och Åland behöver förbättra sitt samarbete för att stärka svenskans ställning i Finland. Det tycker arbetsutskottet i Svenska Finlands folkting som höll möte på Åland på måndagen.
POLITIK Energin var god när det nya arbetsutskottet i folktinget sammanträdde för första gången på Åland. Förmiddagen ägnades åt möten med Ålands lagting och landskapsregeringen. Efter det konstaterade utskottets ordförande Anna-Maja Henriksson att samarbetet mellan Åland och folktinget kan bli bättre.
-Speciellt på tjänstemannanivå. Vi har många frågor gemensamt, som att kollektivavtal måste finnas tillgängliga på svenska, att kontakter med myndigheter och ministerier ska fungera på svenska och att Finnveras tjänster ska finnas tillgängliga på svenska, säger hon.
Hennes tanke är att starta en kampanj för svensk språkservice riktad mot ministerier och ministrar.
-Där skulle vi uttrycka vår oro för hur det står till med den svenska servicen i landet och inrikta oss på hur den kan förbättras.
Oroas av studentflytt
Den viktigaste rollen folktinget har är just att bevaka det svenska språkets ställning i Finland. Arbetsutskottets erfarenheter är de samma som på Åland, nämligen att svenskans ställning i landet är svagare i dag än förr.
-Svenska ingår inte längre i studentexamen, och vid rekryteringen till nya tjänster på myndigheterna tar man inte hänsyn till den svenskspråkiga befolkningens servicebehov, säger Märta-Lisa Westman som är ordförande för folktingets utbildningsutskott.
En fråga som överraskade ledamöterna var just att en så stor andel av de åländska studenterna numera söker sig till Sverige.
-Det är oroväckande att inte Finland klarar av att erbjuda tillräckligt attraktiva utbildningar på svenska. Hur ska det då gå på sikt med kontakterna mellan Åland och Finland? undrar Anna-Maja Henriksson.
Hon tycker att man borde utreda vad det är som gör att de åländska ungdomarna väljer Sverige som studieort.
Lyckat vårdprojekt
En annan viktig fråga som folktinget arbetar med är service på svenska inom sjukvården. Ordföranden för socialutskottet, Britta Lindblom, berättar om en pågående kampanj på området.
-Vi har tryckt upp en handbok på svenska för vårdanställda som har blivit en succé. Där ingår vardagliga vårdfraser på svenska som ska hjälpa förståelsen mellan vårdare och patienter, säger hon.
Bokens första 26.000 exemplar har snabbt gått åt och beställning finns på fler.
-Nästa projekt är ett svenskt språkseminarium för läkarstuderande.
Sammanfattningsvis tycker arbetsutskottet att besöket på Åland har varit givande.
-Den insyn vi har fått i dag i de åländska frågorna bidrar till en nyöppning för att hitta gemensamma frågor att driva gentemot statsförvaltningen, säger utskottets vice ordförande Steven Frostdahl (Fsd).
-Åland har alltid konsekvent vidmakthållit att kommunikationen med Finlands myndigheter ska ske på svenska. Det är en viktig markering att göra. Om vi gör det tillsammans får det en större tyngd än tidigare, säger han.
Åland representeras i arbetsutskottet av Jan Salmén (C), han var inte med på det första mötet eftersom han befinner sig på resande fot.
Tone Nordling