På fredag morgon när Anders Wiklund kom till jobbet fick han höra om beslutet att Åland dagen före fått ett rekordstort vattenskyddsområde med namnet Bogskär naturreservat.
– Det kom som en blixt från en klar himmel och vi ser många frågetecken kring det här.
OX2, som arbetar med att etablera havsbaserad vindkraft söder och norr om Åland, var alltså helt omedvetna om att det fanns planer på att inrätta ett reservat som omöjliggör alla vindkraftsprojekt på det södra området.
– Man har ju beviljat oss undersökningstillstånd för att undersöka och förbereda de här områdena från ett miljöperspektiv och vi är mitt miljökonsekvensarbetet för de södra områdena.
Landskapsregeringen är nu rädd för att Wikströms beslut ska skada Ålands anseende och tilliten till myndigheterna. Vad tänker du om det?
– Det har det redan gjort jättemycket. En av de största utmaningarna med havsbaserad vindkraft på Åland är ju om Åland klarar av att hantera den här typen av frågor från myndighets- och politiskt håll.
– Skadan är redan skedd, sedan är frågan om den går att reparera framåt, vi får se vad som händer kring besluten.
Du menar att aktörerna drar öronen åt sig?
– Ett projekt söder om Åland innebär en investering på 12-15 miljarder, då vill man inte att det ska vara High Chaparall från myndighetshåll. Det skapar en enorm osäkerhet och ger en väldigt oseriös stämpel på den här typen av frågor.
Har du fått frågor från högre upp i bolaget?
– Det är klart att man reagerar på det och undrar vad som händer, framför allt när det hanteras så oseriöst.
Skyddar döda områden
Han ser två stora frågetecken – varför har OX2 inte informerats om planerna? Och hade inte den data bolaget samlat in kunnat vara till nytta i beredningen inför beslutet?
– Vi sitter ju på all data om området eftersom vi är det enda som undersökt det noggrant. Vi har videos, syremätningar och tumlardetektorer, det borde ha varit enormt viktig information att använda sig av.
Det OX2 ser genom sina undersökningar är att det finns stora skillnader inom det aktuella området som nu skyddats, och den data bolaget samlat in stämmer inte helt överens med det som framförts i beredningen inför ministerns beslut.
– Det finns skyddsvärda biotoper där vi inte tycker nåt ska byggas, men det finns också områden utan syre, med farledspåverkan sedan länge tillbaka. Varför ska man också skydda sådana områden som är döda?
Skapar osäkerhet
Grundregeln borde vara att alla parter kör med öppna kort så att det inte ter sig som att någon försöker ”smussla” med något, säger Anders Wiklund.
– De kunde ha sagt att ”bara så ni vet när ni är därute och lägger miljoner på undersökningar så finns det en pågående planering av ett sånt här område och vi vill gärna föra en dialog med er för att se hur vi kan dra nytta av varandra för att titta på vilka områden som är skyddsvärda och vilka som inte är det.” Nu är det som att man velat dölja det.
OX2 fortsätter ända jobba som planerat.
– Men man undrar om det finns mer som pågår och som vi inte känner till.