Bland de tio skolor i landet där andelen elever med ångest var högst var Godby högstadieskola (GHS) på femte plats med en siffra på 40,4 procent som känner ångest. Om man ser till endast flickorna är två åländska skolor bland tio i topp, nämligen Godby högstadieskola på plats ett och Övernäs på plats tio. 56,6 procent av flickorna kände ångest i GHS, medan motsvarande siffra för pojkarna var 25 procent. Undersökningen publicerades i höstas.
– Det var inga fina siffror för vår del. Samtidigt har vi lite svårt att se att vi skulle vara värst i landet för flickornas del, men statistiken visar det den visar, säger Jens Lindholm.
Han och vikarierande vice rektor Sofia Styrström säger att siffrorna bland annat märks i att skolfrånvaron ökat.
– Det är som om många barn och unga i dag är mer otränade på livet och tar en motgång på väldigt mycket större allvar än förr. Här har något hänt, säger Sofia Styrström.
De tror även att bland annat sociala medier och en yttre press när det gäller utseende spelar in, särskilt för flickorna.
– Det är lite missvisande att undersökningen heter ”Hälsa i skolan” då det gäller de ungas hela liv, säger Jens Lindholm.
Många åtgärder
Sofia Styrström och Jens Lindholm berättar att skolan har tagit till flera åtgärder för att hjälpa upp situationen. Personalen har bland annat deltagit i NPF-utbildningar och man har gjort upp en ny handlingsplan vid hög skolfrånvaro. Man har också spridit ut elevskåpen i lokalerna.
– Vi har gått med i ett projekt som heter ”School to belong”, som startar i höst. Det är ett omfattande program som jobbar mot ensamhet och som startats av Helsingfors Mission. Det erbjuder bland annat samtalsstöd med professionella handledare online. Det är ett program som skolan sökt till och blivit antagen, säger Sofia Styrström.
– Dessutom tar vi i bruk ett mätinstrument som heter ”Klassanda” i höst. Det är en undersökning som varje vecka kontrollerar trivseln och klassandan där eleverna digitalt kan berätta hur de har det, säger Jens Lindholm.
Hela läsåret har man haft acceptans och tolerans som tema i skolan och skolcoachen har frigjort mer tid för samtal med eleverna.
– Vi har också utökat vårt KiVa-team med en personal och ökat antalet rastvakter. En så kallad check in-check out-verksamhet har startats upp där alla elever kan träffa en assistent vid skoldagens början och slut för att gå igenom vad som fungerat och inte fungerat, säger de.
De tycker att det gångna läsåret ändå har erbjudit ett bra klimat.
– Varje barn som känner ångest eller inte kommer till skolan är allvarligt. Men jag tycker vi gör vårt bästa för att motverka det, säger Jens Lindholm.