Projektet Kulturkraft är ett samarbete mellan Ålands kulturdelegation och Nordens institut på Åland (Nipå) där man erbjuder kultur i skolan. Av de 21 grundskolor som finns har 17 tackat ja till att ta del av erbjudandet.
– De som inte tackat ja ännu är skolorna i skärgården. Men också de ska få möjlighet att ordna kulturtemadagar. Cirka 4.000 barn kommer att få ta del av kultur på olika sätt , säger Anders Berndtsson, projektledare på Nipå.
I Godby högstadieskola har eleverna möjlighet att delta i affischtryckning med Edward Johansson, dans med Erica Dunder samt film med Johan Karrento.
I gymnastiksalen har Erica Dunder samlats med en grupp tjejer som ska prova på olika dansstilar som hip hop och hip hop duo, jazz och disco.
– Vi får se om vi hinner testa på några andra stilar också. Vi har bara 45 minuter på oss, säger Erica Dunder.
Det viktigaste i dans är att hitta rytmen i musiken och gå vidare därifrån. Erica startar musiken och hjälper till med att hitta den rätta rytmen.
– Nu går vi runt och känner efter rytmen innan vi testar på att dansa hip hop duo. I hip hop finns det jättemånga grundsteg som heter olika saker men nu ska vi göra några enkla steg tillsammans, säger Erica Dunder.
Simone Renfors tycker att det kändes bra och att det var roligt att testa på hip hop.
– Jag tycker att det är jätteroligt att dansa, säger Rebecca Cepeha.
Efter 45 minuter kommer gruppen att sätta sig ner och Erica Dunder ska berätta mer om dans och hennes företag Dunderdans.
– Sedan får tjejerna uppgifter som de ska göra inom två dagar, säger hon.
Berätta med film
I ett av klassrummen i Godby högstadieskola håller Johan Karrento på att berätta om hur man gör film och vad man ska tänka på.
– Det man ska tänka på att det är en berättelse men i filmformat och då ska man tänka på hur man komponerar bilder till filmberättelser och vilket bildformat man använder sig av i olika situationer, säger han.
Eleverna som är på plats för att lära sig mer om film är Elis Brunström, Alexander Fagerlund, Signe Bladh, Kiara Cooney, Amadeus Eker och Arthur Lindholm. Med är också läraren Jonas Eriksson.
Johan Karrento berättar och ger tips på hur man ska tänka när man gör film och tar bilder. Meningen är att deltagarna sedan ska få göra egna filmer och använda sig av de tips som de fått.
Arthur Lindholm valde film för han tyckte att det verkade intressant.
– Jag gillar att vara kreativ och här lär man sig nya saker man kan använda sig av, säger han.
Elis Brunström brukar inte filma men tycker att det är intressant att få veta mera.
I ett annat klassrum har Edward Johansson workshop i affischtillverkning och fysisk tryckning. Nathalie Karlsson, Nora Lindblom, Cornelia Falck, Philip Linde, Max Wahtera och Mario Alm håller på att välja ut bokstäver till affischtexterna de ska trycka.
– Eftersom det är val på kommande ska de få trycka egna valaffischer med budskap de vill få fram, säger Edward Johansson.
Bra med kultur i skolan
Med sig har Edward Johansson en liten tryckpress, bläck och bokstäver och berättar hur det går till att trycka.
– Det är viktigt att lära sig att vända bokstäverna rätt så att det går att läsa texten. Det jobbigaste är sedan att rengöra och plocka tillbaka bokstäverna, säger han och skrattar.
Edward Johansson tycker att det är en fantastisk möjlighet att få synas i skolmiljö.
– Det finns Konstrundan för lite äldre men för att nå ungdomar är det här ett bra sätt.
Nora Lindblom och Cornelia Falck har just kommit på vad de ska trycka för text och håller på att välja ut bokstäver.
– Jag har aldrig tryckt tidigare så det ska bli kul att se hur det blir, säger Nora Lindblom.
Även läraren Anna-Lena Beckman tycker att det är en bra satsning att låta ungdomarna få ta del av olika kulturteman under en dag.
– Det är kul att ungdomarna får testa på olika saker, säger hon.