En mindre insjö grävs och byggs för närvarande vid Haga kungsgård i Saltvik. Egentligen är det frågan om en bevattningsdamm, men gropens volym på cirka 35.000 kubikmeter – motsvarande 14 olympiska simbassänger – är unik för Åland.
Två dumprar kör matjord i skytteltrafik, medan lika många grävmaskiner av modell större gräver och bygger enorma vallar för ”insjön”.
Projektet som ägaren till Haga Kungsgård, Kristoffer Lundberg, nu driver framåt är tänkt att i framtiden ”fungera som en försäkring mot torra somrar”, som han själv uttrycker saken.
– Vi ska i första hand samla upp vattnet från vårflödet för att bevattna våra åkrar och i förlängningen säkerställa fodertillgången för våra kor.
Haga kungsgårds vallodlingar blev lidande av torkan sommaren 2018 och man tvingades köpa in dyrt foder utifrån.
– Det hoppas vi slippa i och med det här projektet.
Win win-situation
I samband med dammbygget har man även diskuterat ett samarbete med Orkla Ab och chipsfabriken i Haraldsby. Där processas årligen stora mängder vatten som i dagsläget har Lotsbroverket i Mariehamn som slutstation.
Hur föddes tanken på samarbetet med chipsfabriken?
– Jag har mycket kontakt med dem i och med att vi har ett annat projekt gällande biogödsel på gång.
Projektet han hävisar till går ut på att Orkla ska ta gödsel från gården för att blanda i sin egen biogasanläggning.
– På det viset får de ut mer gas och vi får bättre gödsel, det var så det hela började. I samband med det nämnde Christer Söderström vid chipsfabriken att man borde göra något med deras stora mängder processvatten också.
Det vattnet pumpas för närvarande vidare till Lotsbroverket i Mariehamn. Parterna såg därför en potential i vattenresursen.
– Det blir liksom en win win-situation om vi i stället kan använda vattnet för att odla foder till korna, säger Kristoffer Lundberg.
Kan inte regna mycket nog
Huvudsyftet med projektet är således inte att tjäna pengar.
– Vi kommer nog inte att tjäna så mycket på det här i ekonomiska termer. Däremot ser jag det både som en försäkring mot torra somrar, men också som en miljöåtgärd där vi kan nyttja resurserna som i dag pumpas ända till stan och reningsverket där.
Vallodlingarna vid Haga kungsgård ger uppemot fyra årliga skördar. De årliga regnen – hur våt sommaren än är, räcker inte till för att fylla det stora bevattningsbehovet.
– En vallåker kräver i medeltal 400 kubikmeter vatten per hektar och vid Haga kungsgård odlar man vall på uppemot 100 hektar. Tar man den siffran gånger fyra skördar så hamnar man på en åtgång någonstans runt 160.000 kubikmeter vatten per odlingsår, säger Kristoffer Lundberg.
Två ledningar läggs nu ner hela vägen till sjön, den ena som förberedelse för Orklas processvatten och den andra för att pumpa in vatten från utfallsdiken.
Det blir en enorm grop, ska den kläs med någon form av duk också innan ni börjar samla vatten?
– Tanken är att klä in den med lera och på det viset få en tät damm. Gödseldammar däremot klär man med duk för att förhindra läckage.
Sträckan mellan chipsfabriken och Haga kungsgård är relativt lång. Är vattenledningen en kostsam historia?
– Det är faktiskt inte så jättelångt om man tar vägen över sjön. Med bil är det ju en bra bit mellan oss och fabriken, men ledningen dras ju i princip fågelvägen – om det blir av.
Miljövinst
Ännu har man dock inte kommit så långt i planeringen, i nuläget förbereder Kristoffer Lundberg bara för det tilltänkta samarbetet.
– Vi har inte diskuterat vem som står för ledningskostnader eller sådant ännu. En förutsättning för att kunna ta emot deras vatten är ju att vi har någonstans att lägga det.
Men om du inte tjänar något på projektet, vari ligger då den slutliga vinsten?
– Det är nog i första hand korna som tjänar mest på det här – och miljön eftersom vi kan ta tillvara resurser som annars går till spillo.
Peter Pussinen