Mannen som ställs inför rätta på torsdagen är villkorligt frigiven efter att ha dömts till fängelse för mordförsök 2017, då han avlossade ett 40-tal skott mot flera poliser vid sitt hem på fasta Åland.
Ledande landskapsåklagare Roger Erikssons stämningsansökan innehåller tre åtalspunkter. Den första av dem har att göra med händelser natten mellan den 30 och 31 oktober i år, för vilka mannen åtalas för våldsamt motstånd mot tjänsteman alternativt olaga hot. Målsägande är fyra poliser som ryckte ut till mannens bostad den natten.
De andra två åtalspunkterna, grov skadegörelse och miljöförseelse, gäller händelser senare på dagen den 31 oktober. Målsägande i den här delen är mannens tidigare partner, som hade separerat från honom vid den här tidpunkten. Mannen, som säger att han trodde att det var hon som hade tillkallat poliserna natten innan, eldade upp i stort sett hela hennes bohag.
Det var dock inte kvinnan som hade kontaktat polisen, det gjorde Alarmcentralen. Roger Eriksson redogör för händelserna:
Mannen ringde Alarmcentralen sent på kvällen och gjorde flera uttalanden som tydde på att han var självdestruktiv. När operatören sade att polis och ambulans skulle skickas till hans bostad gjorde mannen även flera hotfulla uttalanden. Han sade bland annat ”Ring hit polisen, jag ska förbereda mig. Någon dör, någon dör”. Mannen sade också att han har ett större antal hundar som är ”asociala” mot främmande människor.
Fyra poliser åkte till mannens bostad och en förhandlare talade med honom i telefon under flera timmar.
Många riskfaktorer
Det var svårt för poliserna att få en överblick över mannens gård. Det var mörkt och dimmigt och två starka strålkastare vid entrén bländade dem.
– Det gjorde att det var omöjligt för oss att se någonting tydligt på framsidan. Vi kunde inte gå dit på ett säkert sätt. Han skulle ha sett oss mycket tidigare än vad vi sett honom, säger en av poliserna när han hörs under huvudförhandlingen.
Även tomtens och husets utformning gjorde området till ett svårt objekt för polisen, säger han.
Mannens uttalanden gav polisen intrycket att mannen ville att polisen skulle komma till honom.
– Jag fick hela tiden känslan av att han förberett sig och ville ha oss dit till en fälla. Att han var självdestruktiv och ville att polisen skulle skjuta honom.
När mannen hade varit tyst under en längre tid, och det konstaterats att det inte fanns några andra människor i huset, åkte poliserna därifrån utan att gripa mannen. Han hade då fortfarande inte kommit ut ur huset, trots polisens uppmaningar.
– Just då hade det varit farligare att gripa honom än att göra det senare, säger polisen.
Dessutom, om mannen hade skadats under gripandet, hade det kunnat bli svårt att hjälpa honom på grund av hundarna.
Bestrider
Den åtalade mannen bestrider åtalet för våldsamt motstånd alternativt olaga hot. Samtalet till Alarmcentralen skedde i syfte att söka hjälp, säger hans försvarare Trond Hornseth.
– Det var inte hans avsikt att polisen skulle få kännedom om uttalandena. Han hade ingen avsikt att hota fältpersonalen med brott.
Mannen hindrade inte heller polisens planerade tjänsteåtgärder, enligt Trond Hornseth.
– Åtalet bör förkastas, säger han.
Den åtalade mannen berättar i rätten att han blivit kraftigt berusad tidigare under kvällen och att han inte minns samtalet till Alarmcentralen. Det första han minns av händelseförloppet är att han pratade i telefon med polisens förhandlare. Men han minns endast en liten del av det långa samtalet.
Han säger att han inte har tillgång till något skjutvapen. Om eggvapnen som fanns i huset säger han att yxan tillhörde trädgårdsverktygen och att knivarna låg på sina platser sedan länge och inte hade tagits fram inför polisernas ankomst.
Eldade upp egendom
Mannen bestrider också att han gjort sig skyldig till grov skadegörelse genom att elda upp det mesta av sin tidigare partners egendom. Däremot medger han både skadegörelse av normalgraden och miljöförseelse.
Han säger att han avstod från att bränna upp en låda med bland annat oersättliga fotografier.
– Men andra lådor med sådant innehåll är borta, säger kvinnan under huvudförhandlingen.
Mannen har varit villkorligt frigiven. Åklagaren yrkar att reststraffet på 1.230 dagar ska verkställas. Utöver det yrkas ovillkorligt fängelse i minst åtta månader.