I Ålandstidningens tidigare granskningar avslöjades att ägarna till bostadsområdet Björnsnäs i Hellsö, Kökar inte uppfyller villkoren i jordförvärvstillståndet. Landskapsregeringen (LR) har upprepade gånger uppmanat ägarna att redovisa att man har en korrekt styrelsesammansättning samt att fastigheten används som den ska.
Trots att LR hotat med att ta ärendet till åklagare ifall bolaget inte inkommer med uppgifterna i tid, har bolaget inte gjort det. Och nu går LR vidare med en anmälan till åklagaren. Beslutet har jurist Adrian Jansson, som handlägger ärendet, fattat i samråd med sina kollegor på regeringskansliet, chefsjurist Michaela Slotte och jurist Ellinore Sonntag.
Hur motiverar ni ert beslut?
– Vi har försökt kontakta bolaget angående brister i uppfyllandet av tillståndsvillkoren och inte fått återkoppling, säger Adrian Jansson.
Är det här alltså den sista åtgärden?
– Ja. I tidigare fall har vi alltid diskuterat med sökande och kunnat lösa det den vägen, men det går tydligen inte i det här fallet.
Hur själva anmälan till åklagaren ska utformas är oklart eftersom det aldrig gjorts tidigare. Enligt Adrian Jansson finns det heller ingen mall för hur det ska göras, och lagen ger ingen vägledning.
– Men vi kommer att redogöra för lagstiftningen och vad som framgår i tillståndet samt de omständigheter vi känner till, säger han.
Någon tidsplan för när det här ska vara gjort har han inte.
Många frågetecken
Ledande landskapsåklagare Roger Eriksson håller med om att lagstiftningen är vag.
– Det står i jordförvärvslagen att åklagaren ska föra talan, men processen har aldrig använts förut. Det finns frågor om hur det ska gå till i praktiken, säger han.
I vanliga fall ligger en förundersökning till grund för ett åtal. Nu finns ingen sådan. Åklagarämbetet får heller inte begära att Ålands polismyndighet ska utreda eftersom det inte finns någon misstanke om brott.
– Som jag ser det får landskapsregeringen, eller någon av dess underställda myndigheter, ta fram materialet.
En annan fråga är: ska åklagaren, det vill säga staten, driva ett civilmål där man för landskapets talan?
– Civilstämningar gör vi inte per automatik. Och jag har aldrig varit med och drivit ett mål för landskapets räkning.
Roger Eriksson frågar sig också vem som ska stå för rättegångskostnaderna. Normalt sett står staten för sin del, men när det handlar om ett civilmål där landskapet är part, och staten för landskapets talan, är det inte lika klart.
Fastigheten kan säljas
När ärendet når Ålands tingsrätt ska domstolen avgöra om företaget uppfyller villkoren i jordförvärvstillståndet eller inte.
– Vad som händer sedan är landskapets exklusiva rättighet, säger Roger Eriksson och tillägger att LR inte har någon möjlighet att återta tillståndet.
När domen vunnit laga kraft kan fastigheten säljas.
Med tanke på att lagen aldrig prövats tidigare, blir det här intressant?
– Alla gånger.