Den senaste tiden har flera åländska glasskiosker öppnat för säsongen, och som en del glassälskare har märkt har priserna stigit. En boll kostar cirka fyra eller fem euro, två bollar kan kosta upp till nio euro. Handgjord glass kostar mer än industriellt tillverkad glass.
Crestums ägare Simon Karlsson, som driver tre glasskiosker, säger att företaget i år har gjort en prishöjning med tolv procent. Innan dess har man inte höjt priserna sedan 2020.
– Glasspriserna har ökat, som så mycket annat i vårt samhälle. Det avspeglar ökade energi- och råvarupriser, men också transportkostnader. Till slut kommer man som företagare till en punkt då man måste ta ut det mot kunderna, det har vi varit tvungna att göra i år, säger han.
– Vi hoppas att kunderna har förståelse, det är många branscher som har behövt göra höjningar. Vi vet samtidigt att det är en stark produkt som många ser som en guldkant på vardagen.
Ingen krympflation
Crestum har övervägt att göra om sin prissättningsmodell, till exempel lägga på en kostnad för bägare, men har kommit fram till att inte ändra nuvarande system. Det är inte heller aktuellt att dra ner på volymen på glassarna.
– Åland är känt för att ha stora glassbollar, det ligger i historian. Vi tänker inte göra någon ”krympflation”. Man hade kunnat behålla de tidigare priserna och gjort glassarna mindre, men då tror jag att det hade kommit kraftiga reaktioner, säger Simon Karlsson.
För en hel familj som ska äta glass kan nöjet bli dyrt, det har glasskioskerna tagit med i beräkningen.
– Vi har barnglass som är en euro billigare, säger Simon Karlsson.
Påtaglig prishöjning
Rafaela Sjöström från Systrarna Glass, som äger två glasskiosker, beskriver liknande utmaningar som sin branschkollega.
– Andra produkter har också blivit dyrare men i butikerna kan priserna smyghöjas lite i taget. I vårt fall har det hunnit gå ett år sedan vi sist hade öppet, under den tiden har mycket hunnit hända. Det gör att prishöjningen blir mer tydlig, trots att vi bara höjt Pingvinglassen med 20 cent.
Finns det risk att köpbeteendet påverkas?
– De allra flesta kunder har förståelse för att även vår bransch drabbas av inflationen, men man tycker att sommar och glass går hand i hand och att det ändå är värt det.
Båda glassentreprenörerna har en positiv känsla inför sommaren, det är många evenemang och allt tyder på att turisterna hittar till Åland i år igen. Men som alltid när det handlar om glass är vädret det viktigaste.
– Glass är gott i alla väder, men det är stor skillnad på en mulen och solig dag, säger Rafaela Sjöström.