Den här veckan gästas Åland av fyra Greenpeace-aktivister. De raggar stödmedlemmar på i första hand Torggatan. Åland ser de som en förebild.
MILJÖ Åland är intressant ur flera perspektiv, menar de.
- Här arbetar man mot GMO-grödor och man har en målsättning att försörja ön helt och hållet med vindkraft, säger Elvira Boman som är chef för den åländska värvningsoperationen.
- Folk här är väldigt medvetna. Mycket mer än i Stockholm. Men där konkurrerar man förstås med alla mobilförsäljare, säger Johannes Haggärde.
- Östersjön är världens mest förorenade hav, säger Boman.
Är det verkligen möjligt?
- Det är i alla fall bräckt vatten och därmed väldigt känsligt.
Mycket är konstgödslets fel, menar gänget.
- Allt konstgödsel bidrar till det. Det handlar inte om att svenska bönder inte vill vara miljömedvetna, det handlar om att de följer EU:s direktiv. Därför är det bra att Sverige är ordförandeland, då kan vi påverka mer, säger Haggärde.
- Det går ju att ändra på, tillägger han.
Hur ser ålänningarna på de här frågorna?
- De förstår att det är viktigt att engagera sig, och att man måste gå samman för att få till stånd ändringar. Det är ett helt annat miljöengagemang här än i Stockholm.
Hur många medlemmar har ni fått ihop?
- 36 hittills, men vi har bara varit här i en och en halv dag. Vi kommer utan tvekan upp i minst 100 innan vi åker hem.
Var bor ni?
- På Gröna Udden. I tält. Det är jättemysigt, säger Boman.
Men alla håller inte med.
- Nej, det är det inte. Men vi slösar inte bort några pengar. Vi bor hellre i tält så att pengarna vi drar in går till Östersjön, säger Haggärde.
Ålandstidningen