Camilla Gunell menar att jämställdhetsbonusen togs bort utan beredning och konstaterar att beslutet inte ändrades i samma ordning som det tillkom.
– Jag hoppas att landskapsregeringen ska lyssna och ompröva sitt beslut, och acceptera att det är de som har missat poängen med bonusen, säger hon till Ålandstidningen.
Harry Jansson som tog beslutet att slopa bonusen menar att den inte fungerade eftersom lagtinget blev ännu mer ojämställt efter valet. Vad tänker du om det?
– Då ska man utvärdera det efter mandatperiodens gång eller efter att man upptagit diskussionen på samma basis som bonusen tillkom och skapa ett nytt system som man tror att är bättre. Man ska också fråga sig varför det inte fungerade, och det var för att de andra partierna inte ansträngde sig. Nu förstår jag i efterskott att de inte förstod att de skulle bli belönade under hela perioden, trots att vi hade upprepade diskussioner om varaktigheten i systemet.
Varför är det ett problem att bonusen inte togs bort i samma ordning som den tillkom?
– Det är det Gunnar Jansson (tidigare talman och riksdagsledamot, reds anm.) brukar säga, att ett beslut ska ändras i samma ordning som det har tillkommit. Oavsett vad man säger kan man inte avbryta och ändra reglerna under pågående match. När maktens partier bestämmer de ekonomiska förutsättningarna för oppositionspartierna är det en stark varningssignal på ett odemokratiskt förfarande.
Camilla Gunell säger att hon kallade till ett gruppledarmöte i lagtinget för att diskutera frågan efter att bonusen slopats.
– Där satt sju män och talade om för mig och Katrin (Sjögren, Liberalernas partiledare, reds anm.) att det var vi som hade missförstått och att de hade tolkningsföreträde. Så talar makten. Om man tror att det här gynnar jämställdheten är det illa.
I sitt pressmeddelande skriver hon att Centern, Moderaterna, Obunden samling och Ålands framtid tar ”närmare 54.000 euro” från Socialdemokraterna, Liberalerna och Hållbart initiativ som hade uppnått jämställda listor.
Ser du det här som en ekonomisk fråga?
– Ekonomin är en del av det hela, men principerna är ännu viktigare. När det är så här otroligt orättvist kan jag inte vara tyst.