Lagtingets vice talman Gunnar Jansson (Lib) har blivit invald i den tunga politiska grupp som ska se över svenskans ställning i Finland. Han hoppas att gruppens arbete blir en vändpunkt för det svenska språket.
POLITIK Arbetsgruppen är tillsatt av Svenska Finlands folkting och har till uppdrag att ta fram ett förslag på hur man ska kunna bevara svenskan i landet. Samtliga riksdagspartier är inbjudna att delta, forskare kommer också att finnas representerade och arbetet leds av president Martti Ahtisaari.
Första mötet hölls i fredags och vid slutet av året ska arbetet vara klart.
-Tanken är att arbetsgruppen ska ta fram ett förslag för svenskans bevarande i Finland som ska antas av nästa regering, säger Gunnar Jansson.
Men hur kan man veta att nästa regering kommer att anta skrivningarna när man inte vet hur den kommer att vara sammansatt?
-En berättigad fråga, det kan man förstås inte veta. Men om många partier deltar i arbetet kan man förhoppningsvis hitta ett samförstånd på förhand.
Sannfinländarna inbjudna
En joker i sammanhanget är Sannfinländarna som gick starkt framåt i EU-parlamentsvalet. Partiet har inte skydd av svenskan på sin agenda, tvärtom. De är ändå inbjudna att delta i arbetet, men har ännu inte bestämt sig. Enligt Gunnar Jansson kommer partiet antagligen inte att vilja delta.
Även utan Sannfinländarna finns det många olika åsikter om svenskans ställning i landet. Vad är sannolikheten att ni ska kunna komma överens?
-Det är klart att det finns olika syn i frågan, men jag tror ändå att sannolikheten är ganska stor. Det senaste året tycker jag att debatten har vänt i Finland mot mer svenskvänliga tongångar, exempelvis vad gäller utbildning, svenskundervisning och tillgång på information och officiella dokument på svenska.
-Som jag ser det har svenskan nått sin botten i landet. Nu är det bara uppåt som gäller.
Ett åländskt intresse
Gunnar Jansson hoppas att gruppen ska komma fram till förslag om ett starkare lagfäst skydd av det svenska språket i Finland. Men även att svenskan stärks i den praktiska verkligheten, som i utbildning och information.
Han hoppas också att gruppens arbete kan underlätta arbetet i den parlamentariska kommitté som ser över självstyrelselagen.
-Jag kommer inte att driva genuint åländska frågor inom språkgruppen, men det är Åland till gagn att svenskan stärks i Finland. Ett enspråkigt finskt Finland vore förödande för svenskan på Åland i längden.
Tone Nordling