Stadens hamndirektör Jan Sundström tror inte att det lönar sig att satsa på ökad kryssningstrafik.
Trots det har hamn- och räddningsnämnden fått i uppdrag av stadsstyrelsen att lägga fram förslag på hur man kan öka kryssningsbesöken.
MARIEHAMN I början av året efterlyste Mariehamn Cruise Network åtgärder för att göra Mariehamn till en attraktiv kryssningsdestination. Ärendet har bollats fram och tillbaka inom stadens olika instanser och mynnade ut i att hamn- och räddningsnämnden ska ta fram förslag till hur man kan öka kryssningsbesöken till minst 30 per år fram till år 2012.
Hamndirektören har inför nämndens behandling tagit fram en lång förslagslista med alternativ till åtgärder. Den innehåller ökad marknadsföring, sänkt hamn- och förtöjningsavgift, erbjuda gratis färskvatten, bekosta guider på Åland, bygga en ny kryssningskaj, förlänga kaj nummer 6 och fördjupa kajerna 1-5 och satsa på en välkomnande miljö med hjälp av evenemang, välkomstskyltar och blomdekorationer.
Jan Sundström tillägger att en lämplig plats knappast finns för en ny kryssningskaj och att en förlängning av den befintliga kajen skulle kosta 1,3 miljoner euro, en summa som inte betalar sig.
Står inte bakom förslag
Det mest oväntade förslaget som Sundström ger går ut på att staden skulle bjuda kryssningsresenärerna på snittar och dryck när de går i land och att en familj från varje fartyg skulle väljas ut och bjudas på lunch eller middag, när tillfälle finns på Kobba Klintar.
-Det är ganska små kostnader jämfört med en kaj för många miljoner euro.
Men varifrån kommer alla dessa förslag?
-De kommer ur eget skafferi. Men jag tycker inte att man borde satsa på något av dem, säger Jan Sundström.
Mycket riktigt skriver han också att han är tveksam till att det lönar sig att alls satsa på kryssningstrafiken.
-Det är ett bra komplement men jag tycker att man ska prioritera den reguljära trafiken. Kryssnings- fartygen har en begränsad ekonomisk effekt. Därför borde vi satsa på att ta emot så många som möjligt med befintliga resurser.
Sundström skriver också att en tanke är att satsa mer på att få passagerarna som reser reguljärt att kliva i land eftersom det skulle ge fler kringeffekter än att satsa på kryssningstrafiken.
Diskuterar vidare
Förslagen väckte en livlig diskussion i hamn-och räddningsnämnden på måndagens möte. Nämnden beslöt till sist att bordlägga frågan, så vilka förslag som förs vidare till stadsstyrelsen är inte bestämt.
Tone Nordling