– Det kan drabba oss kraftigt eftersom vi inte har tillgång till alternativa bränslen när regelverket träder i kraft, säger rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Wasalines vd Peter Ståhlberg riktade i början av veckan i en artikel i Ålandstidningen kritik mot att landskapsregeringen begärt att rederier som trafikerar till och från Åland ska undantas från EU:s regelverk om handel med utsläppsrätter.
Viking Line ställer sig kritiska till hans argument.
– Peter Ståhlbergs omsorg om miljön ska ses mot bakgrunden att han och Wasaline velat ha men inte fått samma undantag. Vi å vår sida anser att det skulle vara motiverat om även de omfattades. Förhållandena de trafikerar i är svåra, med mycket is vintertid och färre resenärer, men att avgöra det ligger inte i våra händer, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.
Han bestrider Ståhlbergs uttalanden om att fartyg med taxfree-försäljning oavsett inte skulle sluta trafikera via Åland.
– Vi har alltid upprätthållit trafiken här, så vi blir de sista som drar oss härifrån. Men han framhåller det som befängt att trafiken till Åland skulle kunna minska för att det blir dyrare att köra. Redan i dag ser vi att Tallink Silja har lagt om sin turlista för att lönsamheten har minskat, säger han.
Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att handeln med utsläppsrätter är något rederiet måste bemöta.
– Det är något som skulle drabba oss kraftigt eftersom vi inte har tillgång till alternativa bränslen när regelverket träder i kraft. Vi har redan andra incitament. Vi vet att våra kunder uppskattar vårt miljöarbete. Viking Grace var världens första LNG-fartyg och med Glory har vi tagit den gröna satsningen ännu längre. Men regelverken kommer på plats snabbare än nya lösningar, säger hon.
– Utsläppshandeln i sig minskar inte utsläppen utan sätter bara ett pris på dem. Men med bunkerpriserna som de är nu skulle vi gärna byta till ett alternativt bränsle om det fanns något sådant att tillgå. Vi är redan tvungna att ta till alla bränslesparande teknologier vi kan, och även med undantaget skulle Viking Line vara det rederi som hamnar att betala mest, säger Jan Hanses.
Argumenterar
Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) skrev i torsdagens Ålandstidning en insändare i respons till Peter Ståhlberg, där han argumenterar för att ett undantag för rederierna skulle vara av precis den typen av betydelse för Åland som undantaget är utformat för att trygga.
– Utsläppsrätten blir i praktiken som en form av skatt eller avgift. Därmed ökar kostnaderna för rederierna, och de driver ingen välgörenhet utan behöver höja priserna i sin tur. Och om priset för frakt och transport stiger så blir det dyrare för gemene ålänning att leva. Därför blir det en speciellt viktig fråga för oss här, och hela anledningen till att undantaget finns är för att vissa delar av Europa är annorlunda och att samma regelverk inte passar överallt, säger han.
Han säger att han inte tror att utsläppshandeln i första hand är utformad för att sätta press på den typen av trafik som finns mellan Åland och dess närregioner.
– Systemet är gjort som ett incitament för omställning, men det är nog i första hand inte den här typen av inrikestrafik man vill komma åt utan snarare global frakt. Det är klart att det inte är någon bra marknadsföringsidé för rederier att propsa på att få undantag på det här sättet. Men tekniken som helt tar bort utsläppen finns inte, och det betyder att det här är som en skatt som man oavsett inte helt kan investera sig ifrån. Och rederierna jobbar på det, men det tar tid. Det är en viktig fråga för Åland, så vi hoppas på att Finland söker och beviljas ett undantag till 2030, säger Christian Wikström.