Tom Danielsson är ordförande i fornföreningen Fibula.
– Jag och hustrun flyttade hit i måndags. Sedan har det byggts på med fibulanterna och alla stannar till söndag, säger han.
För att få ihop marknaden krävs upp till åtta månaders planerande.
– Vi måste boka artisterna redan på hösten. Sedan får försäljare och andra som bor här anmäla sig. Största delen av gänget kommer från Finland eller Sverige. Men vi har också spelmän från Holland och några från Estland och Lettland.
– Förberedelserna är inte alltid så roliga men det måste göras. Gemenskapen vi har här värderar jag högt. Jag gillar det enkla livet, säger Tom Danielsson.
Vad är det för försäljare på plats?
– Det säljer olika hantverk, allt från saker i trä och tyg till smide. De har sina egna områden som de fokuserar på.Vi har två tatuerare på plats som får jobba morgon till kväll. Allt som tillhör vikingamarknaden finns här, säger Tom Danielsson.
Förutom försäljning av hantverk och mat sker en hel del olika aktiviteter under dagarna på vikingamarknaden. I början av dagen tågar vikingar, krigare och musiker in på marknaden. Barnen kan sedan delta i ett plundringståg eller rida på ponnyer. Som underhållning finns en gycklare på plats och vikingakrigare visar vikingatida krigskonst.
Ida Sonntag-Lamberg är en av dem som ska testa på ponnyridning. Mamma Fanny Sonntag-Lamberg följer med på sidan när Tone Mattsson leder hästen Lillie.
– På det här sättet ger vi barnen en möjlighet att testa på att rida. Många får sitt intresse för ridning på det här sättet, det fick jag. Ponnyridningen har varit väldigt populär här på marknaden, säger Tone Mattsson.
Vikingaplättar och smycken i stål
Under ett tält en bit bort står kompisarna Fanny Henriksson och Cajsa Kronström.
– Jag är släkt med Tom så jag brukar vara här och hjälpa till och drar med mig en kompis, säger Fanny Henriksson.
Tjejerna står och steker vikingaplättar och det har bildats en lång kö för att få smaka på en.
– Vi tillagar dem i vikingastil på en plättgunga ovanför en öppen eld, säger Fanny Henriksson.
– Det ska vara enligt ett recept i runskrift som hittades i Danmark och översattes till dagens ingredienser. De är lite kryddigare än vanliga plättar man brukar laga, det är till exempel kanel, nejlika och kardemumma i smeten, säger Cajsa Kronström.
Tjejerna hjälps åt att steka plättarna, hugga ved och hålla i gång elden.
– Det blir definitivt varmt när man står här vid elden och steker, säger Fanny Henriksson.
– Jag tycker om att vara här. Det är mysig stämning och man får träffa många olika människor. Människorna som bor här på området under marknaden kommer också och hjälper till ibland vilket är roligt, säger Cajsa Kronström.
I tältet bredvid står Gunnel Nilsson och säljer sina hantverk.
– Jag säljer lite smått och gott. Jag jobbar med alla typer av material som läder, fiskskinn, trä och sten. Det är kul att experimentera, man måste prova olika material och lära känna dem. Det som är mest aktuellt för mig just nu är tenn- och stålarbeten. Jag jobbar också mycket med tråd och stickar armband och halsband med vikingateknik. Då använder jag koppartråd.
Vikingarna populära bland barnen
Det är många familjer som besöker marknaden. När regnet kommer tar de flesta skydd under tak vid en av matplatserna. Sara Ebersson är på marknaden tillsammans med sina barn och väntar på sin mat.
– Det är kul att vara här, säger sonen Benjamin Ebersson.
– Vi har sett vikingarna, de var coola, säger sonen Jonah Ebersson.
– Och självklart tittat på alla fina hantverk, i alla fall tills regnet kom. Vi har inte varit här på några år så det är kul att se igen, barnen uppskattar det, säger Sara Ebersson.
Några bord bort sitter Emma Westberg och fixar kompisen Robin Gerndts hår.
– Jag gör vikingaflätningar här på marknaden. Just nu fixar jag hans dreadlocks för att ha något att göra i regnet, säger Emma Westberg.
I kön för att köpa hamburgare står syskonen Wilma och Vilgot Westling med pappa Johan Westling.
– Vi har gått runt och kollat på allt som finns och sedan tittade vi på striden i dag. Jag var inte rädd men jag trodde nästan att någon skulle bli skadad, säger Wilma Westling.
– Det såg ut som en riktig strid, jag trodde nästan en person blödde, säger Vilgot Westling.
Skulle ni själva vilja vara med?
– Nej, jag gillar spel med svärd och så men skulle inte vilja vara med på riktigt, säger Wilma Westling.