Ålands första naturreservat kom till 1925 och är antagligen en av de mest kända. Ramsholmen är inte bara en vacker plats för att äta glass på sommaren, det är också ett 13 hektar stort lövängsområde.
Lövängar var förr en naturlig del av det åländska kulturlandskapet, men i takt med det moderna jordbruket försvann de under 1900-talet.
I dag finns det 59 olika naturreservat runt om på Åland. Naturreservaten existerar för att bevara natur som anses vara värdefull. Det kan till exempel vara lövängar, men också områden där vissa fågelarter häckar eller områden med mycket unika geografiska egenskaper.
Natur som anses vara värdefull behöver inte enbart syfta på landområden, vattenområden anses också som värdefulla om de uppfyller särskilda kriterier.
Ålands största naturreservat till ytan sett är Signilskär-Märket. Området inrättades 2009 och var då 22.500 hektar stort, 2018 gjordes en komplettering med 19 hektar landområde.
I dag är området i särklass Ålands största naturreservat, detta på grund av det enorma vattenområdet som omfattar Signilskär-Märket.
Totalt har 33.049 hektar av Ålands vatten reservatstatus, det är 2,8 procent av samtliga vattenområden. Av de skyddade vattenområdena står Signilskär-Märket för 67 procent med sina 22.100 hektar vatten. Med andra ord kan man få plats med närmare 41.000 fotbollsplaner på Signilskär-Märkets vattenområde.
Nya områden
Arbetet med att bevara naturen tar aldrig slut, det finns alltid nya områden som man undersöker och planerar för att beskydda. Desto mer områden som blir lagskyddade, desto mer arbete krävs för att man ska kunna upprätthålla alla till en tillräcklig standard, menar Maija Häggblom.
– Arbetsmängden varierar från reservat till reservat. Det är många som kräver underhåll, men vissa behöver vi inte göra mer på än att besöka ibland, säger Henrik Bertell, ansvarig för fastighetsskötsel på landskapets fastighetsverk.
EU har en stark naturskyddslagstiftning. Den är uppbyggd kring Natura 2000, vilket är ett nätverk av drygt 26 000 områden som täcker närmare en femtedel av EU:s landyta.
När EU antog den första viktiga naturskyddslagen 1979, fågeldirektivet, föddes tanken om Natura 2000. Ett annat viktigt EU direktiv är habitatdirektivet, som antogs 1992.
De områden som skyddas enligt de båda direktiven ingår i Natura 2000 nätverket. Syftet är att skydda Europas viktigaste livsmiljötyper och hotade arter.
– I dag har vi omkring 90 stycken Natura 2000 områden på Åland, och listan utökas hela tiden. Vi skickade nyligen in förslag på ett tiotal nya områden till EU-kommissionen, säger Maija Häggblom.
Av alla 59 naturreservat som finns på Åland i dag, är endast två av dem inte Natura 2000 områden.
Det praktiska förvaltandet
Att förvalta naturreservat handlar inte bara om att beskydda naturen mot människans verksamhet, det bygger på ett fungerande samspel mellan människan och naturen, säger Maija Häggblom.
Ett exempel på fungerande samspel är när man byggde bryggor och rampar på Herrön i Lemland för att underlätta åtkomsten till området för funktionsförhindrade.
– Det är sådana åtgärder vi försöker göra, men det är svårt att hitta passande områden för sådana lösningar, säger Maija Häggblom.
I samarbete med Visit Åland har man uppfört flera vandringsstigar och uttökat skyltningen i naturreservaten, för att ytterligare underlätta för turister och besökare.
De åländska naturreservaten är inte alla landskapsägda, en del är privatägda. Skötseln och tillsynen av alla områden faller oavsett ägare under Fastighetsverket och miljöbyrån, som tillsammans planerar åtgärder och förvaltar reservaten.
– Vi är tre på Fastighetsverket som arbetar med naturreservaten året runt, sedan har vi några tillsyningsmän som håller till ute i skärgården för det mesta. På sommaren har vi även några sommarjobbare som hjälper till, säger Henrik Bertell.
Har man gjort några intressanta observationer på naturreservaten på sistone?
– Vi har hittat några nya arter på Åland när vi gjort våra regelbundna inventeringar. Det gäller främst insekter och svampar, de har inte svenska namn ännu, säger Maija Häggblom.
Ålands naturreservat
Antal: 59
Störst i yta: Signilskär-Märket, Hammarland
Minst i yta: Toböle, Saltvik
Ålands landsareal: 155.330 hektar
Naturskyddad areal: 3057 hektar eller 1,97 procent
Ålands vattenareal: 1.180.000 hektar
Naturskyddad vattenareal: 33.049 hektar eller 2,8 procent
Naturskyddsområden totalt: 36.105 hektar