Glesbygdsbutikerna blir allt färre och många kämpar för sin överlevnad. En efter en har de slagit igen och också i Kökar var man för några år sedan helt utan butik. Kökarborna fick helt enkelt passa på att handla då de besökte fasta Åland eller Finland.
För ungefär två och ett halvt år sedan tog Casper och Susanna Mickwitz över Kökarbutiken. Det bor ungefär 200 personer i kommunen året om och åtta av årets månader betalas av de inkomster som kommer under sommarsäsongen.
– Vi kämpar med priser och konkurrens på fasta Åland hela tiden, säger Casper Mickwitz.
Att kundlojaliteten är otroligt viktig för butikens överlevnad är ingenting han sticker under stol med.
– Vi kan helt enkelt inte konkurrera när det gäller priserna. Inköpspriserna är högre för oss. Men jag upplever att det finns en stor kundlojalitet på Kökar. Man ska ändå inte glömma bort att det också är upp till oss som butiksinnehavare. Det är vi som ska få kunderna att trivas här och få dem att känna att det är värt att handla hos oss.
Det var när Kökarbutiken började med en självbetjäningskassa som idén om en app som kunde öppna butiken när den var obemannad började växa fram.
– Det var Casper som hittade den här svenska leverantören som blev vår samarbetspartner, säger Susanna Mickwitz.
Appen heter Storekey och man laddar ned den till sin mobiltelefon. Man använder sitt bank-id i processen och den fungerar också med svenskt bank-id. När man väl har laddat ned appen ska man logga in och då får man en kod till sin telefon. När inloggningsproceduren är klar kan man trycka på knappen ”öppna dörren” och då kan man gå in i butiken alldeles oavsett om det är sen kväll, natt eller en helgdag.
– Då kan man börja shoppa. Man scannar helt enkelt varornas streckkoder med sin telefon och plockar på sig varorna. När man är klar betalar man med appen och går ut, säger Casper Mickwitz.
Kameraövervakat
Alkohol och cigaretter kan inte köpas via appen, de varorna låses in då personalen lämnar butiken.
Men om någon inte betalar då? Utan bara plockar på sig varorna och går ut?
– Det är rejäl kameraövervakning här så vi kan ju se vem det är. Dessutom kommer den personen att i så fall må dåligt. På ett så här litet ställe är den sociala kontrollen rätt stor. Priset att åka fast är för högt.
Susanna Mickwitz säger att hon och Casper får meddelanden till sina telefoner när någon kommer in i butiken.
– Vi får också en logg på vad de handlar och kan på så vis kolla att det stämmer, säger Susanna Mickwitz.
Casper Mickwitz säger att installationskostnaderna för appsystemet varit ganska höga.
– Men responsen har varit mycket bra, vi har runt 100 registrerade användare. För ortsborna innebär ju det här att de har en butik som är öppen sent på kvällarna och på söndagen. Jag skulle säga att vi nu håller samma servicenivå som en butik i stan. Och vi är först på Åland med det här. Det finns någon enstaka butik i Finland och några i Sverige med samma koncept.
Casper och Susanna Mickwitz framhåller att det ändå är viktigt att ha butiken bemannad så långt det är möjligt.
– Det vi har nu är en hybridbutik med bägge serviceformerna. Jag tycker det här handlar om ett inlägg i samhällsdebatten. Hur kan en glesbygdsbutik överleva i framtiden? Kanske det här är ett koncept som fungerar i längden. Det är något av en jämlikhetsfråga enligt mig. Kanske inte tillgänglighet 24/7 i stan är nyckeln till livskvalitet, säger Casper Mickwitz.
Inger Enberg är en av butikens stamkunder. Hon har inte ännu skaffat sig appen.
– Nej, jag är pensionär och kan komma dagtid till butiken. Men mina barn och barnbarn använder appen och det är ju tidens melodi.
Vesa Laakso och Riitta Laakso från Helsingfors är i Kökar över dagen och ska lite senare ta färjan till Galtby. De är imponerade av butiken.
– Det finns ett bra urval av varor här. En app verkar vara en god idé på ett sådant här ställe. Det sparar ju en hel del på kostnader om man inte behöver ha kvälls- och söndagstillägg för personalen, säger de.