Knut Englund bor invid Knutsbodarakan i Lemland och har ett långt bullerstaket mot Lemlandsvägen. De tre senaste veckorna har all den snö som plogats från busshållplatsen och på cykelvägen utanför Knut Englunds hus plogats ihop till en cirka 20-30 meter lång vall som på sina ställen är 1,5 meter hög. Vallen trycker på mot hans staket som han byggt av impregnerat trä.
– Jag förstår inte varför de inte kan lämna av snön på andra sidan vägen och slänga den över slänten. Där finns det utrymme. Nu bildas enorm fukt mot mitt staket som förstör det i förtid.
Har du sagt till om plogningen?
– Nej, inte i år. De kommer ju så sent, vid 23-tiden på kvällen. Och det är ju i år det har varit extremt när det gäller snön.
Knut Englund har byggt extra stag mot staketet så det ska hålla bättre, men som det är nu är det främst fukten som bekymrar honom och gör honom arg.
– Det måste gå att kasta snön från cykelvägen och hållplatsen till andra sidan vägen i stället för att skopa upp den längs mitt staket. Det måste tas hänsyn till dem som bor längs vägen.
Skyller på varandra
Vem som ligger bakom vallen mot staketet finns det olika syn på.
Landskapets vägmästare Robert Karlsson säger att det är landskapets cykelväg och busshållplats men att det är kommunen som sköter vinterunderhållet.
Bild
– Vi plogar runt busshållplatsen men det som är ovanför kantstenen plogar kommunen. Vad jag vet är det inte våra plogare som skuffat snön mot hans staket. Det måste i så fall vara kommunal plogning.
Men Sten Leandersson som sköter den kommunala plogningen på dessa vägar vet med säkerhet att det inte är han som tryckt upp snön mot Knut Englunds staket.
– Jag plogar cykelbanan. Om det kommer mycket snö kan det fara snö åt hans håll och då har landskapets väghyvlar tryckt upp det mot staketet när de har plogat.