Ingen preskription för dråp framöver
Lagstiftningen om preskription för uppsåtliga brott mot liv ändras så att dråp i fortsättningen är ett brott som inte preskriberas.
Förändringen görs för att säkerställa att bestämmelserna inte hindrar att gärningsmän ställs till svars även om brottet klaras upp först efter en mycket lång tid.
Rättstjänstverket inleder sin verksamhet
Tjänsterna inom rättshjälpen, den allmänna intressebevakningen samt ekonomi- och skuldrådgivningen koncentreras till det nya Rättstjänstverket.
Rättstjänstverket ska betjäna klienterna på ett mer enhetligt, högklassigt och tillgängligt sätt, enligt Justitieministeriet.
Finland får en ny specialmyndighet
Det nya finländska ämbetsverket ”Specialmyndigheterna inom justitieförvaltningen” inleder sin verksamhet 2025.
Det består av Europeiska institutet för kriminalpolitik, konkursombudsmannens byrå, konsumenttvistenämnden, barnombudsmannens byrå, rättegångsbiträdesnämnden, Olycksutredningscentralen, jämställdhetsombudsmannens byrå, underrättelsetillsynsombudsmannen, dataombudsmannens byrå, äldreombudsmannen och diskrimineringsombudsmannens byrå.
Alkoholskatten på starka alkoholdrycker höjs
Accisen på starka alkoholdrycker höjs 2025–2027 i enlighet med den förväntade utvecklingen av konsumentprisindex.
Skatteförhöjningarna är 1,3–1,8 procent per år, vilket sammanlagt blir 4,6 procent på tre år, enligt Finansministeriet.
Höjningarna gäller mellanprodukter med mer än 15 procent, såsom starkvin, samt drycker som innehåller mer än 10 procent etylalkohol, till exempel whisky och vodka.
Mindre pengar till kyrkor
Den statliga finansieringen av evangelisk-lutherska kyrkans samhällsuppgifter samt statsunderstödet till ortodoxa kyrkan minskas från och med 2025.
För den evangelisk-lutherska kyrkan minskas finansieringen permanent med 19,6 miljoner euro. För den ortodoxa kyrkans uppgår minskningen till 400.000 euro, enligt Undervisnings- och kulturministeriet.
Farledsavgifterna höjs 2025
Farledsavgiften har sedan 2015 uppburits till halva beloppet med stöd av en temporär lagstiftning. 2025 höjs priserna per enhet och maximibeloppen för farledsavgiften proportionellt med 75,2 procent, enligt Kommunikationsministeriet.
Ingen medling vid våld i nära relationer
Medlingen vid våld i nära relationer upphör. Medlingen får dock användas när det är fråga om ett lindrigt brott som en minderårig riktat mot sin vårdnadshavare eller släkting, enligt Social- och hälsovårdsministeriet.
Folkpension endast till permanent bosatta
Betalningarna av finska folkpensioner avbryts den 1 februari för pensionstagare som är bosatta i andra EU-länder eller i något annat land som tillämpar EU-förordningen om social trygghet.
Betalningen avbryts månaden efter den permanenta flyttningen till utlandet. Vid en temporär vistelse utomlands kan pensionen fortfarande betalas, enligt Social- och hälsovårdsministeriet.
Ändrad beskattning av arrendeinkomster
Från och med skatteåret 2025 beskattas arrendeinkomster från jordbruks- och skogsmark som personlig kapitalinkomst i stället för jordbruksinkomst. Det innebär att inkomsterna inte ska deklareras på skattedeklarationen för jordbruk utan på den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen.
Arrendeinkomster från åkrar och skogar under 2024 deklareras, liksom tidigare, på skattedeklarationen för jordbruk, meddelar Skatteförvaltningen.
Högre moms på många verksamheter
Det görs flera förändringar av momssatserna 2025. Varor och tjänster som tidigare har haft en nedsatt momssats på tio procent överförs till momssatsen 14 procent. Ändringen gäller inte tidningar, tidskrifter och rundradioverksamhet.
Den gäller dock persontrafik, inkvarteringsverksamhet, gästhamnsverksamhet och läkemedel.
Den gäller även kultur- och idrottsverksamheter, till exempel böcker, idrotts- och motionstjänster, tillträde till kulturella evenemang och anläggningar samt idrottsevenemang, utnyttjande av idrottsanläggningar samt framträdanden av utövande konstnärer, idrottsmän eller andra som uppträder offentligt.
Lägre moms på mensskydd och blöjor
Momsen på mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor sänks från 25,5 procent till 14 procent. Detta beräknas minska statens skatteintäkter med uppskattningsvis tolv miljoner euro på årsnivå.
Höjd punktskatt på vissa tobaksprodukter
Tobaksskatten höjs i etapper 2025–2027. Punktskatten på cigaretter, rulltobak, pip- och cigarettobak samt cigarrer och cigariller höjs med i genomsnitt 27,1 procent.
Skatten på andra produkter som omfattas av tobaksskatt, till exempel vätskor för elektroniska cigaretter och nikotinpåsar, höjs inte.
Miljöskadeavgifter börjar tas ut
En miljöskadefond ersätter den tidigare oljeskyddsfonden och systemet med den obligatoriska miljöskadeförsäkringen. Fonden ska ersätta kostnader för bekämpning av miljöföroreningar och återställande av förorenade miljöer. Den ska också ersätta kostnader för skadorna i de fall där ersättning inte kan tas ut av den ansvariga parten.
Dessutom ska det kunna beviljas understöd ur fonden till aktörer som ansvarar för anskaffning av material för bekämpning av miljöskador.
Fondmedlen samlas in av dem som bedriver verksamheter som medför risker för miljöföroreningar.
Polisens styrelse avskaffas
Styrelsen för Ålands polismyndighet avskaffas. Därmed upphör styrelsens roll att biträda polismästaren i styrningen av myndigheten. Ett större formellt ansvar läggs i stället på polismyndigheten.
Uppgiften att upprätta ett reglemente om polismyndighetens organisation, uppgifter och interna beslutsordning överförs till landskapsregeringen.
Lagstiftningen syftar till att effektivisera styrningen av Ålands polismyndighet genom att minska de administrativa uppgifter som styrelsen medför.
Ny form för producentansvaret
Producenternas och kommunernas insamlingssystem för förpackningsavfall samordnas 2025. Utgångspunkten är det kommunala insamlingssystemet. Kravet på producenterna att ha separata insamlingsplatser upphävs.
Producentsammanslutningen ska ordna minst en mottagningsplats för separat insamling av annat förpackningsavfall än sådant som uppkommer vid boende samt för mottagning av separat insamlat förpackningsavfall från bostadsfastigheter.
Insamlingen av förpackningsavfall från boende ska så långt som möjligt ordnas enligt kommunernas områdesvisa och fastighetsvisa insamling.
Ändrat regelverk om energideklarationer
Regelverket om energideklarationer ändras. Syftet är att få ett tydligt och transparent system för fastställande av energiprestanda vad gäller krav på nya byggnader och för energideklarationer.
Ändringarna är anpassningar som Åland har gjort för att implementera EU:s energiprestandadirektivs bestämmelser om uppgörande av energicertifikat.
Kommuner kan beviljas likviditetsstöd
Landskapslagen om tillfälligt likviditetsstöd till kommunerna innebär att en kommun kan beviljas likviditetsstöd om dess ekonomiska problem är så stora att den i lag föreskrivna servicen till invånarna inte längre kan garanteras. Stödet är avsett att beviljas i ett läge där kommunen själv redan har vidtagit alla till buds stående åtgärder för att kunna upprätthålla servicen.
Likviditetsstödet beviljas enligt prövning av landskapsregeringen efter att medel har upptagits i budgeten.
Sjukdomskostnadsavdraget avskaffas
Sjukdomskostnadsavdraget vid kommunalbeskattningen avskaffas från och med skatteåret 2025. Samtidigt införs en bestämmelse om avdrag för nedsatt skattebetalningsförmåga som enbart beror på sjukdom.
Maxbeloppet för grundavdraget vid kommunalbeskattningen höjs med 100 euro, från 3.600 till 3.700 euro. Höjningen är avsedd att kompensera för den sänkande effekt på avdraget som avskaffandet av sjukdomskostnadsavdraget har.
Tydligare tidsramar för vårdgaranti
Bestämmelserna om vårdgarantin inom den specialiserade sjukvården preciseras så att det tydligt framgår inom vilka tidsramar bedömningen av patientens vårdbehov ska utföras.
Om bedömningen av vårdbehovet behöver göras av en specialist, genom särskild bilddiagnostik eller med särskilda laboratorieundersökningar ska detta göras inom tre månader från det att remissen anlände till den mottagande verksamhetsenheten vid ÅHS.
Bakgrunden till ändringen är ett påpekande från biträdande justitieombudsmannen om att en förlängning från tre veckor till tre månader skulle förbättra bedömningsprocessen. Treveckorsfristen ansågs inte räcka för att genomföra nödvändiga specialistundersökningar.
Lagändringen förväntas stärka rättssäkerheten för patienter och ge ÅHS bättre möjlighet att hantera remisser.
Bättre möjligheter att bekämpa flyghavre
En ny lag börjar gälla om bekämpning av ogräset flyghavre, vilket betraktas som ett av jordbrukets besvärligaste ogräs.
Genom den nya lagen blir landskapsregeringen den enda tillsynsmyndigheten. De kommunala lantbruksnämnderna får inte länge någon tillsynsroll.
Det tillkommer även nya bestämmelser om bland annat bekämpningsskyldighet för innehavare av odlingar eller områden i närheten av odlingar, möjlighet att anlita auktoriserade inspektörer samt möjlighet till förelägganden om förstörande och utförsel, viten och påföljdsavgifter.
Ersättningar för bekämpning av flyghavre återinförs.
Tydligare uppgifter om livsmedels ursprung
En ändring görs för att konsumenten inte ska vilseledas om varifrån kött och mjölk i livsmedel kommer.
Kött som används som ingrediens i livsmedel ska märkas med namnet på staten där köttet är uppfött och slaktat.
Mjölk och mjölk som ingår som en ingrediens i mejeriprodukter ska märkas med den stat där den är mjölkad.
Ersättning för djurs välbefinnande
Ersättning kan under 2025 beviljas en jordbrukare som ingår ett åtagande om att genomföra minst en åtgärd som främjar djurens välbefinnande. Åtgärderna kan gälla nötkreatur, får och getter.
En jordbrukare som ansöker om ersättning förbinder sig att följa vissa villkor under ett kalenderår. Målsättningarna är att bland annat öka djurens välbefinnande och att minska användningen av antibiotika i djurproduktionen.