Den nya landskapsregeringen överlämnade sitt regeringsprogram för de kommande fyra åren till lagtinget i dag.
Här är ett axplock.
En nyhet är att man utökar ministeransvaren med ett område som kallas barnrätt. Det ansvaret faller på vicelantrådet Annika Hambrudd (C).
Man satsar på tydligare strukturer för beredskapsfrågor, att förbättra arbetsklimatet inom landskapsförvaltningen samt att möjliggöra automatiserat beslutsfattande i vissa frågor.
Man vill ha en lag på möjligheten att ha insyn i offentligt ägda bolag och att public service erbjuder nyheter på lätt svenska.
Mer handlingsutrymme
I programmet skriver man att handlingsutrymmet för kommunerna ska öka genom att minska onödig detaljstyrning och byråkrati. Kommunerna ska stödas genom rådgivning och ekonomiskt stöd för att utöka samarbete mellan kommunerna. Arbetet med en kriskommunlag fortsätter och man strävar efter att föra förslaget till lagtinget under 2024.
”Landskapsregeringen understryker att ett kriskommunförfarande är en sista utväg som bör undvikas med proaktiva insatser från kommunernas sida”, skriver man.
Man vill ändra relationen mellan offentlig och privat sektors ekonomi så att den privata sektorns andel växer för att på sikt säkra de offentliga finanserna.
Nya färjor
För att ha råd med satsningen på nya färjor till skärgårdstrafiken förbereder man en anhållan om extra anslag från Finland, liksom för en del digitaliseringsinvesteringar.
Skärgårdstrafiken ska få fem nya frigående fartyg, samt åtta linfärjor eller frigående mindre färjor fram till år 2035. Landskapsregeringen skriver att man ska ta fram en prototyp av en skärgårdsfärja som är anpassad för åländska behov och förhållanden med modern standard.
Även Pafmedel ska användas för vissa investeringar och man planerar att revidera Paf-lagstiftningen.
Ägarstyrningen i landskapsägda bolag ska förtydligas. Styrelserna ska tillsättas utifrån kompetens och mångsidigt kunnande.
Arbetet med den havsbaserade vindkraften fortsätter.
Tillstånd för hemundervisning
Man ska se över organisationsmodellen för Ålands hälso- och sjukvård, och stärka vårdkedjan med avancerade kliniska sjukskötare.
Lagstiftningen för Kommunernas socialtjänst ska utvärderas och man ska se på problemen med gränsdragningen inom socialvärden.
Både jordbruket och fiskodlingen ska ställas om för en hållbarare verksamhet, landskapsregeringen ska även ta fram en vattenlag och en reservvattentäkt.
Landskapsregeringen ska även arbeta för att högskoleprovet ska kunna skrivas på Åland och man vill utvärdera den subjektiva rätten till barnomsorgen.
”Lagens effekter har visat på behov av ytterligare regleringar utifrån barnens bästa”, skriver man.
Man vill också ta fram ett tillståndsförfarande för rätten att utöva hemundervisning.