Det behövs mer personal inom blåljusyrkena men intagningsproven till utbildningarna är tuffa. Mot bakgrund av detta startade i höstas den första förberedande blåljusutbildningen på Åland i Ålands folkhögskola.
Zafira Berglund, Bonny Eriksson, Rebecka Ingves, Felix Fellman och Edvard Svens är alla överens: utbildningen är nyttig och ger en bred inblick i yrkesbranschen.
I höstas påbörjade de alla fem utbildningen där man kan förbereda sig för att söka vidare till yrkesutbildningar inom samhällets blåljusverksamhet så som gräns- och sjöbevakning, tull, polis, ambulans och brandväsende.
– Egentligen var antalet för få för att starta utbildningen. Men vi beslutade att köra ändå, säger Rainer Kull, som är en av två linjeledare för kursen.
Den andra är idrottsläraren Marie Johansson och hon ansvarar för den fysiska biten.
Polisyrket drar
För tre av eleverna har valet klarnat alltmer under den tid kursen har pågått.
– Vi vet nu att vi vill söka oss till polisyrkeshögskolan i Tammerfors och utbilda oss till poliser, säger Bonny Eriksson, Zafira Berglund och Rebecka Ingves.
De har alla tre gått ut Ålands lyceum och vet att det inte är det lättaste att komma in på polisutbildningen.
Vad är det som lockar med polisyrket?
– Det är händelserikt med många fysiska och mentala utmaningar, säger Zafira Berglund.
– Det är ett stimulerande yrke och jag känner att jag är redo nu, både fysiskt och mentalt. Det får ta så länge det tar för mig att komma in, säger Rebecka Ingves.
– Jag har redan klarat det första uttagningsskedet med bland annat fysiska och psykiska tester. Nu ska jag ta det andra skedet som går ut på intervju och både individuella uppgifter och uppgifter i grupp, säger Bonny Eriksson.
Edvard Svens är på det klara med att han vill jobba inom brandväsendet.
– Jag tänker ta del av frivilliga brandkårernas kursverksamhet efter att jag är klar med den här utbildningen, säger han.
Vad Felix Fellman ska göra är han inte helt säker på ännu, men han vet att det är inom blåljusverksamhet han vill jobba.
– Jag ska antagligen göra militärtjänst i Dragsvik efter den här utbildningen, sedan får vi se vart det bär.
Svenska och träning
Svenskan är en viktig del av kursen, likaså fysiska färdigheter. Dessutom ingår en mängd studiebesök till olika arbetsplatser och besök av diverse föreläsare.
– Som det är nu behövs det mycket mer svenska. Vi har hittills haft 30 timmar men vi behöver öka på mängden. Kunskaper i svenska är otroligt viktigt då man ska dokumentera och skriva rapporter, säger Rainer Kull.
– Vi har tränat på att skriva olika uppsatser och essäer och haft besök av bland annat advokater och domare, säger Bonny Eriksson.
Fysisk träning är också ett stort fokus.
– Att det är så mycket träning på schemat är ett plus om man är lite skoltrött, menar Zafira Berglund.
Gruppen har haft styrketräning, kapplöparträning, vandringar och kajakturer samt många simövningar och dyk- och isövningar, bland annat vakträning.
– En fysiskt ansträngande övning var rökdykningen, säger Edvard Svens.
Rainer Kull berömmer gruppen och säger att det är ett bra gäng.
– Det blir kanske så när det är mycket action, besök och resor.