Här röstar riksdagsledamot Elisabeth Nauclér farväl till kärnkraften.
- När man bygger ut kärnkraften minskar intresset för alternativ energi, säger hon.
EVENEMANG Solen flödar över torget i Mariehamn på lördagen när ett tjugotal föreningar för åttonde året i rad presenterar sin verksamhet under vinjetten Möjligheternas torg.
Temat för i år är klimatförändringen och en av de inbjudna talarna är riksdagsledamot Elisabeth Nauclér. Hon berättar bland annat om riksdagens debatt om utbyggnad av kärnkraften i Finland. Regeringen har föreslagit två nya reaktorer och riksdagen behöver en extra vecka inför sommaruppehållet för att klara av behandlingen.
- Den avgörande omröstningen blir den 1 juli, säger hon.
Mer än Finland behöver
Hon kommer att rösta mot utbyggnaden.
- Om något kärnkraftverk hade varit föråldrat hade det kanske varit svårare men nu är det enkelt att rösta nej. Nu bygger man ut mer än Finland behöver och ska till och med exportera energi.
Hon röstar nej också därför att hon tror att intresset för att bygga ut den förnyelsebara energin minskar då mer kärnkraft finns att tillgå. Slutförvaringen av kärnavfallet och de problem uranbrytningen medför är andra faktorer som bidrar till hennes negativa inställning.
Nauclér påminner om att den åländska vindkraften är ett viktigt inslag i den förnyelsebara energin och kan hjälpa Finland att uppfylla sina klimatmål.
Röstar farväl
På torget har Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland sitt stånd. Där kan man också rösta farväl till kärnkraften, vilket Elisabeth Nauclér passar på att göra.
- Jag har aldrig varit för kärnkraft. I riksdagen har jag anslutit mig till den motgrupp som Centerledamoten Timo Kaunisto tagit initiativ till.
Anna-Linnéa Rundberg från aktionsgruppen är glad över att Nauclér tar ställning mot kärnkraft.
- Då kan man ju rösta på henne i nästa val också, säger Rundberg.
Flera hundra ålänningar har hittills skrivit på för farväl-kampanjen, i hela landet är det cirka 28.000 som gjort det. Inför riksdagsvalet i april nästa år ska det offentliggöras vilka som tagit avstånd från kärnkraften.
Vision 2055
Ålands Natur och miljös ordförande Dan Jansén är också på torget. Han överlämnar en skiss med sin förenings vision över ett hållbart Åland år 2055.
Den bygger på att beslutet måste fattas nu och att de ledande politikerna får utbildning i hållbarhet redan i år. De två första ekokommunerna bildas 2011, hälften av Ålands befolkning bor i ekokommuner 2015 och alla kommuner är eko 2020. Samma år ska Åland vara klimatneutralt och ha hållbara energisystem.
Sänk promillegränsen!
Ålands nykterhetsförbunds verksamhetsledare Anette Karlsson-Karlström delar ut pennor och information. Hennes hälsning till lagtinget, som ska diskutera rattfylleri i dag, måndag, är att sänka promillegränsen till 0,2.
- Alkohol och bilkörning går inte ihop. I en stor det av olyckorna är alkoholen inblandad, säger hon.
En av Ålands förmodligen nyaste föreningar är Ellyrodz Car Club Åland, "en ideell motorklubb för godhjärtade biltokiga entusiaster. Föreningen grundades i augusti i fjol av Niklas Pelin.
- Vi har fått tre nya medlemmar i dag, säger Marina Jansson.
Därmed uppgår medlemsantalet i denna "mjuka" bilklubb till femton personer.
Tränade hemma
Konferencier på torget är Julia Johansson med scenvana från fjolårets luciagrupp.
- Men det här är förs gången jag är konferncier. Och jo, jag har tränat hemma, skrattar hon.
Idén bakom Möjligheternas torg är att lyfta fram de lokala föreningar som bidrar till ett aktivt medborgarsamhälle.
Kerstin Österman