Många ugglor har svultit ihjäl i vinter.
En orsak är att de haft svårt att lokalisera sorkarna under den djupa snön.
NATUR Enligt uppgifter från naturvetenskapliga centralmuseet i Helsingfors har rekordmånga ugglor svultit ihjäl i Finland i vinter.
Naturvårdsintendent Jörgen Eriksson håller med och säger att det varit klart avvikande mot vad det brukar.
- Normalt brukar det komma in en ihjälsvulten uggla vart tredje år, med undantag för döda berguvar som det är vanligare att vi får ta emot.
Fullt i frysen
För närvarande förvaras ett stort antal döda ugglor i miljöbyråns frys vid Nåtö biologiska station i väntan på att sändas vidare till Helsingfors.
- I frysen finns åtta pärlugglor, tre hornugglor, en jorduggla och ett par sparvugglor. Dessutom sände vi i väg tre berguvar häromdagen.
Jörgen Eriksson säger att det finns ett stort mörkertal vad gäller döda ugglor.
- Många ugglor som påträffas lämnas aldrig in till oss utan återgår i naturens kretslopp. Många får vi inte ens uppgifter om.
Svårt med föda
Orsaken till att så många ugglor svultit ihjäl är helt enkelt svårigheter att få tag på föda. Under den djupa snön har de inte kunnat lokalisera sorkarna.
- Om det ens funnit sorkar. I Finland började det som ett bra sorkår i fjol, men sedan kraschade det av någon anledning efter midsommar.
Dessutom finns en uppenbar risk att fler döda ugglor kan påträffas, när snön smultit bort och folk börjat röra sig mera ute i naturen.
Klarar sig bra
Den kalla vintern har däremot inte haft någon nämnvärd inverkan på fästingarna. Trots de låga temperaturerna har de klarat sig bra tack vare all snö.
Fästingarna kryper ner några centimeter i marken för att komma undan kylan, och i vintern har den djupa snön legat som ett isolerande täcke ovanpå.
Expertis hävdar att det är värre för fästingen om det ligger runt nollstrecket och inte är snö. Då luras den tro att det är vår och kryper upp ur marken för att stryka med om det åter blir kallare.
Dessutom bildar fästingen molekyler i kroppen som gör att kroppsvätskorna inte fryser. Thomas Jaenson vid Uppsala universitet som forskar kring fästingar:
- De tillverkar sockeralkoholer, glykol och sånt, precis som vi har kylarvätska i bilar, sa han till Ekot.
Ålandstidningen