När landskapsregeringen presenterade sin redogörelse för självstyrelsepolitiska frågor för lagtinget lyfte Harry Jansson frågan om en kommission för självstyrelsepolitiken.
– Klimat och energi har fått egna kommissioner, är det inte dags att autonomin får en egen plattform för att samla all kunskap och erfarenhet vi har och se till att någon alltid fokuserar på Ålands särställning och orsaken till att vi har ett eget parlament?
Idén fick Harry Jansson när det blev klart att lagtingets mångåriga direktör Susanne Eriksson går i pension.
– Jag tänkte att hur ska vi fånga upp 40 års kunnande från en som kan formulera avgörande frågor.
Harry Jansson sade också att även lagtinget kan göra mer.
– Tittar man i retroperspektiv har vi inte utnyttjat möjligheten för lagtinget att ta direktkontakt med riksdagen.
Han efterlyste intresset i lagtinget för att skicka en motion till riksdagen angående grundlagen och självstyrelselagen.
– Grundlagen är nyckelfrågan. Vi får lida av att nya grundlagen (från 2000 reds.anm.) talar om endast en lagstiftande makt i Finland, redan där gick det snett. Vad hjälper det oss att vi har en autonomi tryggad i folkrätten, när skyddet är så starkt att det inte kan utvecklas, att det kräver kvalificerad majoritet och vila över nyval?
Minister eller tjänsteman?
Wille Valve (MSÅ) understödde det som han uppfattade som en ambitionshöjning.
– Det är också bra att luckra upp Ålandsministerns monopol på att träffa åländska ministrar, sade han.
Christian Wikström (Ob) sade att de huvudsakliga förhandlingarna med Helsingfors ska ske genom tjänstemännen.
– Kontakten mellan tjänstemän är betydligt viktigare än mellan politiker, då löper ärenden väldigt smidigt. Vi överskattar lätt vår betydelse i dessa sammanhang. Man får faktiska resultat om man är lite mer pragmatisk i de här frågorna,
Alfons Röblom (HI) var av annan åsikt.
– Jag tycker man ska hålla nivåerna. Tidigare sade man att politiker kommer och går, tjänstemän består. Den bilden har ändrat, det är inte längre säkert att man sitter som tjänsteman i 20–30 år.
Däremot föreslog han ett tjänstemannautbyte mellan Åland och Helsingfors, för att öka kunskapen om det åländska systemet.
Bemanningen vid Ålands representation i Helsingfors kunde utökas för att stärka samarbetet med regeringen och riksdagen, sade Veronica Thörnroos (C).
– Ålands representant arbetar med fokus på fotarbete och inte att glänsa i intervjuer om vem man har träffat. Skulle man vilja förstärka med ytterligare en, så understöder jag.