Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) har sedan juli 2019 fått in åtskilliga djurskyddsanmälningar i det aktuella ärendet. Men det var först i februari 2021 som ärendet tog fart.
Under en inspektion konstaterades att de fyra hästarna inne i stallet inte fått vara ute på två veckor, de var oroliga och visade tecken på avvikande beteende. Golvet i boxarna var täckt av avföring och boxarna hade inte mockats på minst två veckor. I hagen vistades två fjolårsföl dygnet runt. De hade tillgång till en ligghall, vars golv var täckt av fryst avföring. Stödpelarna till ligghallen var avgnagda, vilket var en säkerhetsrisk. Vidare framkom att hästarna periodvis endast utfodrades en gång om dagen.
ÅMHM gav hästägaren fyra dagar för att åtgärda bristerna.
Oroliga och stressade
Under våren och sommaren gjordes flera anmälningar och inspektioner med varierande resultat. Djurskyddsanmälningarna fortsatte att trilla in till myndigheten under sensommaren och hösten – och ägaren uppmanades åtgärda bristerna. Men utan resultat.
Den 11 november slog ÅMHM fast att hästarna försummats under en längre tid och ålade ägaren att anlita någon för att ta hand om djuren. Fyra dagar senare beslutade ÅMHM att omhänderta och sälja de sex hästarna. Då hade jourhavande veterinär larmats om att hästarna varken fått tillsyn, mat eller vatten på 24 timmar och en akut inspektion gjordes.
I protokollet skriver myndigheten att hästarna var mycket oroliga och stressade. ”Hästarna sparkade mot väggarna, bankade mot boxdörren, skrapade på golvet, slog med huvudet, gnagde på dörrar/väggar och drog tänderna över metallinredning.”
Risk för sjukdomar
Vid tidpunkten hade hästarna vistats inomhus sedan månadsskiftet oktober-november. Vid samtliga sex oanmälda myndighetsinspektioner i november hade flera hästar saknat vatten och mat. Boxarna och inhägnaderna var kraftigt nedsmutsade.
ÅMHM konstaterar att hästarna utsatts för onödigt lidande och stress samt risk för kolik och magsår. Deras dagliga rörelsebehov och naturliga behov av att äta flera timmar per dag hade inte tillgodosetts.
ÅMHM har polisanmält ägaren för djurskyddsbrott. Polisen utreder ärendet.
Ärendets gång 2019-2021
2019
3 juli: Djurskyddsanmälan som inte leder till åtgärder.
2020
8 jan: Djurskyddsanmälan. ÅMHM konstaterar att bristerna åtgärdats.
21 apr: Djurskyddsanmälan som inte leder till åtgärder. Inga brister har konstaterats under inspektionerna.
2021
4 feb: Djurskyddsanmälan. ÅMHM upptäcker en rad brister som måste åtgärdas, bland annat hästarnas rätt till utevistelse, en säker liggplats och fodermängd. Boxarna är kraftigt nedsmutsade.
12 mars: ÅMHM kräver att ägaren ska föra dagbok över skötseln av hästarna. Vid behov anlitar ÅMHM på ägarens bekostnad extern hjälp för att se till att hästarna får mat, vatten samt en ren och torr liggplats. Tolv inspektioner har gjorts sedan senaste anmälan.
26 mars: ÅMHM hotar med vite om 2.000 euro ifall inte ägaren ser till att hästarna har rena och torra liggplatser.
21 apr: ÅMHM konstaterar att de brister som uppdagades i februari är åtgärdade.
9 juni: Djurskyddsanmälan som inte leder till åtgärder.
8 juli: Djurskyddsanmälan.
28 juli: Djurskyddsanmälan.
29 juli: ÅMHM bedömer att hästarnas allmäntillstånd är gott, liksom hull. Ett par hästar har förväxta hovar. Boxarna är omockade, hagen är omockad och full av skräp, trasig ligghall i hagen, saknas skydd i hagen. Hästarna har rikligt med vatten.
16 aug: Djurskyddsanmälan.
27 aug: ÅMHM uppmanar till en rad åtgärder i hagen.
30 aug: ÅMHM beslutar att ägaren ska vidta en rad åtgärder i hagen. Om detta inte görs kan vite utdömas, eller tvångsutförande ske på ägarens bekostnad.
19 sep: Djurskyddsanmälan.
20 sep: Bristerna inte åtgärdade, ÅMHM överväger att låta utföra åtgärderna på ägarens bekostnad.
24 sep: Ålands djurskyddsförening ber om, och får, ÅMHM:s tillåtelse att hjälpa till i stallet.
26 okt: Djurskyddsanmälan.
30 okt: Djurskyddsanmälan.
3 nov: Djurskyddsanmälan.
11 nov: Inspektion. Hästarna saknar vatten och foder. Det luktar ammoniak i stallet. ÅMHM konstaterar att skötseln av hästarna har försummats under en lång tid och ägaren åläggs anlita tredje part för att ta hand om hästarna. Ägaren ska också se till att inhägnaderna är fria från skaderisker. Om detta inte görs, gör ÅMHM det på ägarens bekostnad.
14 nov: ÅMHM fattar ett akut beslut om att ge hästarna mat och vatten. Under inspektionen är hästarna oroliga, sparkar mot boxdörrar och väggar, gnager på dörrarna, viftar med sina huvuden. De verkar oroliga och stressade.
15 nov: ÅMHM beslutar att omhänderta hästarna och sedan sälja dem. Ägaren meddelas, och beslutet verkställs omedelbart.