Det är landskapsregeringen som gett Husö biologiska station i uppdrag att återbesöka tolv trösklade vikar, så kallade flador, som senast undersöktes 2002. Arbetet fortsätter också i sommar, men redan nu visar resultatet på att platserna är mer övergödda än för två decennerier sedan.
– Bland de tydligaste förändringarna vi lade märke till var att de känsliga kransalgerna har minskat medan övergödningsgynnade arter har ökat, säger marinbiolog Anna Ikonen, doktorand vid Åbo Akademi, i ett pressmeddelande.
Framför allt kransalgen rödsträfse har minskat drastiskt. Kransalger ger en viktig uppväxtmiljö för fisk som söker skydd och föda, men också för att binda sediment. Vattnet är ofta klarare, skriver Åbo akademi i pressmeddelandet, där kransalger frodas.
– Ett annat fenomen vi observerat under senare år är att mängden trådalger ökat tydligt på ställen där de inte tidigare funnits i så stor utsträckning. Ett exempel är Husöviken. Jag har inte tidigare sett så stora mängder trådalger här, säger Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station.
Man noterar dock att studien inte bara gav negativa resultat. Till exempel hittade man kransalger på ganska djupt vatten i vissa havsvidar, något som är ett bra tecken.
– Det är viktigt att vi fortsätter med uppföljningen av våra havsvikar, så att vi bättre vet vad som händer och vid behov kan ta till åtgärder för att minska övergödningen, säger Anna Ikonen.