Högsta domstolen (HD) har gett ett utlåtande om den nya yrkeshögskolelagen för Åland, där man anser att några moment i lagen bör förfalla.
Det handlar om en paragraf där det i första momentet står skrivet att medlemmarna i Högskolan på Ålands styrelse och anställda vid högskolan inte får informera utomstående om personliga eller ekonomiska omständigheter som rör en studerande eller dennes familj utan skriftligt samtycke av den berörda personen. I samma paragrafs andra moment står det att den som är anställd vid högskolan trots bestämmelserna ovan och vad som i övrigt bestäms om tystnadsplikt får lämna uppgifter till varandra och andra instanser inom landskapets förvaltning, om uppgifterna är nödvändiga för att en studerandes skolgång ska kunna ordnas på ett ändamålsenligt sätt.
HD anser att de två momenten strider mot den finska grundlagens bestämmelse om skydd för privatlivet, som framhäver tryggandet av vars och ens privatliv, heder och hemfrid. Detta eftersom det enligt HD bland annat inte preciserats om möjligheten att informera utomstående endast gäller nödvändig information, trots att det kan vara fråga om även sekretessbelagda uppgifter. Det framgår inte heller klart av bestämmelsen vilka uppgifter som får lämnas och i vilket syfte samt vem som har rätt att få uppgifter. Med beaktande av dessa omständigheter anser HD att regleringen inte är tillräckligt exakt och noggrant avgränsad, och att de båda momenten bör förfalla.
I övrigt anser HD att lagen faller inom landskapets behörighet och att det inte finns några hinder för att lagen till övriga delar träder i kraft.
Kommer omformuleras
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) säger att Ålandsdelegationens utlåtande av lagen var liknande som det från HD, och därför var man förberedd på HD:s utlåtande. Enligt henne kommer man nu att se över dessa moment och formulera om dem så att de stämmer överens med grundlagen.
– HD säger i sitt beslut att övriga bestämmelser kan träda i kraft, så vi kan fortfarande lämna över lagen till presidenten för stadsfästning och den träder i kraft som det var tänkt den första augusti. Efter det kommer vi att titta på de här momenten som inte godkändes med lagtinget och fundera på hur vi kan ändra dem så att de sedan kan läggas till i den nya lagen, säger hon.