Vid stadsutvecklingsnämndens möte den 14 juni beslöt en majoritet, 5 ledamöter mot 3, att rösta mot stadsarkitekt Sirkka Wegelius förslag att K-märka fågelhuset och paviljongen på Lilla holmen. Vid nästkommande möte, den 15 augusti, lade stadsarkitekten fram ett reviderat förslag. K-märkningen var borta men i stället föreslogs att byggnaderna skulle märkas med ”lilla k”, vilket inte innebär ett rivningsförbud som vid vanlig K-märkning, men väl att nya byggnader ska uppföras i liknande stil som de gamla.
Vid omröstningen om förslaget föreslår Michele Ferrari, precis som vid juni-mötet, att all k-märkning ska tas bort, även ”lilla k”. Dexter Mäkelä (S) föreslår i stället att den riktiga K-märkningen ska återinföras i förslaget.
Då balansen i nämnden nu ändrats, då HI:s representant Anna Sjöwall var på plats till skillnad från vid det tidigare mötet, vinner S-linjen gehör och K-märkningen röstas igenom.
Frän debatt
Efter mötet uppstår en tidvis frän debatt på sociala medier kring förslaget att K-märka de båda byggnaderna. I en tråd rasar Michele Ferrari och moderaternas suppleant i nämnden, Camilla Hägglund-Palmqvist, mot behandlingen och beredningen av ärendet.
Längst i kritiken går liberalen Ferrari som skriver: ”Jonä det där vore galenskap”, och fyller senare på med att anklaga stadsarkitekt Sirkka Wegelius för att ha politiska förtecken i sin beredning av ärendet.
Ferrari skriver: ”Ja hela beredningen och resultatet var politiserat tyvärr. Det var enligt mig självklart att efter första behandlingen av planen att mitt förslag innebar, som vann omröstningen, att de två byggnaderna inte skulle skyddas. Sedan hittar man på något som heter ”lilla k” för att sedan kuppa till en stark K-märkning”.
”De har kommit överens”
När Ålandstidningen ringer upp Michele Ferrari står han fast vid att han anser att beredningen var politisk.
– Jag tycker ju lite det faktiskt. Jag anser att ordföranden (Barbro Sundback (S), reds anm) och stadsarkitekten kommit överens om hur det skulle gå. Jag är vanligtvis inte den som insinuerar eller skyller på tjänstemännen, men den här gången var det nog så när vi får tillbaka beredningen som innehåller något som ingen i nämnden gått in för, säger Michele Ferrari och åsyftar ”lilla k”-märkningen.
Han menar att hela behandlingen är märklig, där nämnden på det första mötet röstade för att ta bort K-märkningen, men att den sedan röstades tillbaka på mötet efter.
– På det andra mötet hade K-märkningsfalangen majoritet, någon var borta på det första mötet. Så då vann S-förslaget. Det var inte alls som vi hade tänkt oss det från början.
Han säger att planen för Lilla holmen är bra, men beklagar om stadsfullmäktige följer nämndens beslut om K-märkning.
– Jag tror ju inte att det blir K-märkning, men man vet ju aldrig. Annars är det en väldigt fin plan och det kommer att bli väldigt bra så länge vi inte behöver K-märka allt som kommer att stå tomt.
”Lägger mig inte i”
Stadsutvecklingsnämndens ordförande, Barbro Sundback, slår tillbaka mot Ferraris misstankar om att Sundback och Wegelius skulle planerat ärendet på förhand.
– Nej, det har vi inte. Beredningen sker på tjänstemannanivå, och det lägger jag mig inte i. Däremot påstod Ferrari att byggnaderna var mögliga utan att ha grund för det. Det kan delvis ha varit förklaringen till att det uppstod majoritet för att det inte ska K-märkas på det första mötet.
Barbro Sundback är djupt engagerad i Lilla holmens historia och nutida användning. Hon säger att hon är den enda i nämnden som vinterbadar vid holmen. Hon menar att byggnaderna på Lilla holmen bär ett sådan kulturhistoriskt värde att de bör K-märkas.
– Det står i byggnadslagen att man ska bevara kulturhistoriskt betydelsefulla byggnader. Sedan är det också väldigt viktigt för att vi ska identifiera oss med vår stad. Och Lilla holmen är helt fantastisk och unik när det gäller verksamhet och byggnader.
Motståndarna till en K-märkning menar att det vore ett hinder för att utveckla Lila holmen?
– Vad vill de utveckla? Vad vill de satsa? Jag vill bygga ett nytt varmbadhus ut i sjön som kan användas året om. Men jag vet inte vad de vill utveckla. Det de säger låter mer som en kliché, säger Barbro Sundback.
Frågan om byggnaderna på Lilla holmen kommer att avgöras av stradsfullmäktige.