Gemenskapen och möjligheten att hjälpa andra är orsaken till varför många väljer att bli marthor enligt marthorna själva. Under helgen samlades över 300 marthor från Åland och svenskfinland för att delta i det årliga vårmötet som denna gången gick av stapeln på Åland.
- Åland lockar alltid många, säger Ragni Eriksson, ordförande för Åland marthadistrikt.
FÖRENINGSLIV En besökare på Idrottsgården i lördags kunde nog inte missa att marthorna kommit till stan. Utanför och innanför vimlade marthor uppklädda i vackra dräkter bland annat sjalar och hättor med vanligt uppklädda. Alla med ett leende på läpparna.
-Det är är faktiskt mitt första stora möte, säger Ann Christina Nilsson från västra Sunds marthaförening.
Hon är en av de omkring 100 åländska deltagarna.
-Det är jätteroligt att få träffa likasinnade. Jag har alltid brunnit för det som Martha står för. Visst handlar mycket om familjen och om mat men det är ju en viktig sak i livet. Fungerar inte det så fungerar inget.
Noggrann planering
Här på Åland väntade en händelserik helg för de 300 marthorna. På programmet stod förutom möte bland annat på föreläsning, festmiddag, musikunderhållning och ett besök på Andersudde. Senast ett stormöte arrangerades här var 1995.
-Vi har hållit på hela vintern och planera för det här, berättar Ragni Eriksson.
Hon har tillsammans med tre andra marthor utgjort planeringsgruppen. Det är dem som gjort programmet
- Det svåraste har varit att bestämma vilka som ska vara med i programmet. Åh vem ska man välja har man tänkt många gånger. För det finns så många bra artister här, säger hon.
Valet föll tillslut på Spelevinkerna och elever från musikinstitutet.
Alla involverade
Alla Ålands marthor har varit engagerade i mötet på ett eller annat sätt.
-Alla marthor runt om på Åland har gett varsin vinst till lotteriet, berättar Anna-Lisa Andersson som själv skänkt ett stort lapptäcke som hon sytt. Det är extra vinsten.
Ett tjut bryter ut bland raderna av sittande marthor när numret på vinnaren av lapptäcket dras.
Det välbesökta vinstbordet visar på att det inte bara är lapptäcket som går hem hos lottköparna.
- Alla är så glada när de kommer hit och får se vad de vunnit, säger Etel Bamberg och tillägger:
-Jag har också vunnit så jag vet.
Serverade med glädje
Östra Saltviks marthor har istället valt att ta hand om kaffeserveringen.
- Kaffe och kanelbulle har vi serverat alla här inne. På något sätt är det vi som ofta hamnar på att göra det men vi gör det gärna säger Elisabeth Dahlén.
-Men vi gör mycket annat också. Bakar plättar och säljer bröd på vikingamarknaden till exempel, säger Pian Mörn.
- Och är ute i skolor och har hantverksdagar där vi berättar om gammaldags hantverk, säger Elli Fagerholm.
Något för alla
De serverande marthorna tycker att det bästa med marthaföreningen är att alla kan vara med, gammal som ung.
-I dag är många föreningar ålderssegregerande. Här spelar åldern ingen roll utan vi lär oss av varandra generationerna emellan och det är något av de värdefullaste som finns, säger Benita Gustafsson.
-Förr var marthaföreningen något för hela familjen. Det var inte bara mammorna som kom. Utan barnen och marthorna också. Men martyrerna är duktiga nu med. De bakar till exempel plättar med oss, säger Elisabeth Dahlén och berättar att martyrerna, det är männen.
Vad skulle ni önska av framtiden för Martha?
- Fler unga medlemmar. Vi är stolta över att vi har fått med några fler den senaste tiden. Ett bra nätverk är lika viktigt i dag som då och att vara med i en föreningen är ett sätt att skapa ett stort nätverk, säger Benita Gustafsson.
Ålandstidningen