Trots en turbulent start och stora politiska svängningar tuffar arbetet inom landskapets förvaltning på. Det sade lantråd Katrin Sjögren (Lib) när landskapsregeringen (LR) höll presskaffe med anledning av 100 dagar vid makten.
– Jag citerar min kollega Camilla Gunell (infrastrukturminister, reds. anm) och kallar det en smekmånad utan någon som helst romantik, sade hon.
Tidsplanen och prioriteringar i punkterna i regeringsprogrammet sätts på plats.
– Vi är bra i gång. Vi har mycket jobb med lagstiftningen och skulle inte ha problem att sysselsätta tio lagberedare till. Det finns hur mycket jobb som helst.
Varför den nya LR inte anställer tio nya lagberedare förklaras med att det är en svår yrkesgrupp att rekrytera, men också landskapets ekonomiska situation med sparkrav.
– Men lagtinget har sagt länge att om ni hittar kompetenta lagberedare så ska ni slå till, sade civilminister Ingrid Zetterman (Lib).
Samarbete om skattegränsen
Arbetet med att införa det nya finanspolitiska ramverket fortsätter enligt plan sade finansminister Mats Perämaa (Lib). Skattegränsen är också aktuell på hans avdelning. Mats Perämaa och näringsminister Jesper Josefsson (C) har fått kontakt med ett åländskt företag som kan erbjuda ett digitalt verktyg för att hantera förtullningar, men Mats Perämaa vill inte berätta mer om det i det här skedet. Samarbetet skulle ske i dialog med Ålands Näringsliv, som redan har en skattegränsrådgivare.
Det pågår dessutom samarbete kring skattegränsen mellan såväl politiker som tjänstemän på Åland och i Finland. Man har skapat en särskild intern arbetsgrupp med tjänstemän inom landskapets förvaltning.
– Det är viktigt att sprida arbetet, vi har bränt ut tjänstemän som jobbat ensamma med de här frågorna, sade Mats Perämaa.
Följande steg är ett skattegränsseminarium och efter det ska en referensgrupp med politiker och tjänstemän tillsättas.
– Det är svårt att hitta en lösning som alla tycker att är bra.
Näringsminister Jesper Josefsson (C) har tillsatt en styrgrupp för att minska på byråkratin.
– Ett av de första besluten var att sluta med pappersutskrifter till regeringens överläggningar. Tidigare kunde en tjänsteman stå och skriva ut hundra sidor gånger sju. Det går åt mycket papper och arbetstid.
LR är också stödpart i ett fiskodlingsprojekt som ska minska näringsläckage och den nya djurskyddslagen kan förhoppningsvis presenteras i år.
Den nya prototypen för ett fartyg till skärgårdstrafiken är på god väg, sade infrastrukturminister Camilla Gunell (S).
– Så småningom ska det kunna visualiseras hur den ser ut och vi hoppas kunna finansiera den med extra anslag från Finland och EU-medel.
Livligare debatt
Digitaliseringen ska få både riktlinjer och målsättning sade civilminister Ingrid Zetterman (Lib).
– Jag hoppas på en livlig samhällsdebatt. Kunskapsnivån är låg, men jag hoppas på att vi kan höja nivån och få en större allmändebatt om digitaliseringen, sade hon.
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) har redan lämnat ett lagförslag om Högskolan på Åland till lagtinget. Den nuvarande har 20 år på nacken. En nyhet i förslaget är skärpta krav på närvaro för studerande, man ska anmäla sig varje höst som närvarande studerande.
– Men man får behålla sin studierätt om det tar längre tid på grund av ändringar i livssituationen.
Även Högskolans bolagiseringsprocess är på gång.
– Men det är ett omfattande paket.
Infrastrukturminister Camilla Gunells (S) största fråga är den havsbaserade vindkraften. Målsättningen är att auktionera ut verksamheten under 2025. Det innebär att man måste utöka personalen för ändamålet, något man ska anhålla om medel för i samband med den ändringsbudget som kommer i månadsskiftet april-maj. Just nu har man 2,8 personer som jobbar för projektet Sunnanvind.
– Vi kommer att ha en person som kommer från Arbets- och näringsministeriet i Helsingfors som jobbar inledningsvis i sex månader som är kunnig inom vätgas. En ekonom ska knytas till projektet för att titta på vad kommunerna får i fastighetsskatt och vilka andra inkomster landskapet kan få.
Dessutom behöver projektet en projektledare för processen med utauktionering, en affärsutvecklare och ett projektstöd och kommunikatör.
Camilla Gunell sade att det är svårt att rekrytera just den expertis som behövs.
– Även om vi får resurser är det inte säkert att vi får folk till tjänsterna.
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekajs (S) stora ansvarsområdet Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ska få en vårdstrategi för den framtida vården. Så småningom ska en parlamentarisk referensgrupp tillsättas för arbetet och även lagstiftningen behöver ses över, sade Arsim Zekaj.
Tillsättande av en ny styrelse för ÅHS drar ut på tiden. Man har redan de ordinarie ledamöterna klara, men inte ersättarna.
– Men det ska bli klart den här veckan.
Svårare än förutsett
Lantråd Katrin Sjögren (Lib) sade att tillsättande av en delvis professionell styrelse var en större utmaning än väntat. När hon skickade ut frågeformuläret till lagtingspartierna i samband med regeringsbildningen svarade samtliga partier ja på frågan om man ska ha mer sakkunniga i ÅHS-styrelsen.
– Men det tar längre att göra och jag hade inte tänkt på att det skulle bli så, sade hon.
Det innebär att man ska hitta ersättare som fungerar både enligt den politiska sammansättningen, sakkunskapen och könsfördelningen. Och samtidigt är den gamla styrelsen i slutskedet av bland annat projektet med att upphandla det nya patientdatasystemet.
– Så man måste fundera när det är mest lyckat att byta.
Katrin Sjögren sade också att man måste fundera på hur lagtinget ska hållas välinformerat om arbetet i ÅHS-styrelsen. Enligt ÅHS-lagen ska LR åtminstone en gång per mandatperiod lämna ett meddelande om ÅHS till lagtinget.
– Man har inte följt lagen, det har varit väldigt lite debatt om ÅHS i lagtinget.