Nu förbjuder HFD att landskapsregeringen och Mariehamns stad verkställer besluten att teckna aktier i Ålands industrihus.
Men det är lite sent - de 1,7 miljoner euro som det handlar om har redan betalats ut.
STATSSTÖD I februari 2007 beslutade Ålands landskapsregering och Mariehamns stad att man skulle teckna aktier i Ålands industrihus Ab:s nyemission. För landskapets del skulle aktier tecknas för närmare 1,4 miljoner euro. Stadens summa uppgick till cirka 345.000 euro.
Företaget Dalbo Affärsfastigheter Ab tyckte att detta utgjorde otillåtna statliga stöd. Via juristen Marcus Måtar vidtogs flera åtgärder för att stoppa utbetalningarna. En anmälan gjordes till EU-kommissionen, som inledde en formell granskning av samtliga stöd till Ålands industrihus i januari 2008. Det ärendet är fortfarande öppet.
Samtidigt ansökte Dalbo affärsfastigheter om verkställighetsförbud för stöden till Ålands industrihus, däribland aktieteckningarna. Ansökningarna om verkställighetsförbud lämnades till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) för landskapsregeringens beslut och till Ålands förvaltningsdomstol för Mariehamns stads beslut.
Har redan betalat
Ålands förvaltningsdomstol beslutade i juni 2007 att avvisa Dalbo Affärsfastigheters besvär och ansökan om verkställighetsförbud. Bolaget besvärade sig då till HFD, och på så sätt kom även Mariehamns stads beslut om aktieteckning att hamna på HFD:s bord.
Nu har HFD fattat beslut gällande båda aktieteckningarna. Domstolen utfärdar interimistiska verkställighetsförbud. Varken Ålands landskapsregering eller Mariehamns stad får teckna aktier i Ålands industrihus innan HFD fattat beslut i ärendet.
Det är bara ett problem med det. Både LR och staden har redan betalat ut 1,4 miljoner respektive 345.000 euro till Ålands industrihus.
Följden oklar
Vad besluten innebär var i går oklart.
-Landskapsregeringen och staden har betalat ut 1,7 miljoner euro på basen av beslut som inte vunnit laga kraft. Det har de gjort för att konkurrera på fastighetsmarknaden. Man gör precis som man vill. Om medborgarna skulle göra samma sak skulle samhället kollapsa, säger Marcus Måtar.
Stadsdirektör Bjarne Pettersson hade inte hunnit sätta sig in i beslutet tillräckligt mycket i går eftermiddag för att kommentera följderna av ett verkställighetsförbud för en redan vidtagen åtgärd.
-Jag kommer inte i håg tidsordningen nu. Men nog hade vi klart att vi kunde betala, säger han.
Bemöter beslutet
Chefen för landskapsregeringens näringsavdelning, Linnéa Johansson tror för sin del att EU-kommissionen och HFD måste ha förväxlat två beslut som fattades i samband med aktieteckningen. HFD kan ha trott att det senare beslutet om aktieteckningen inte omfattas av EU:s pågående granskning, vilket det gör, enligt Linnéa Johansson.
-Man kommer med ett verkställighetsförbud två och ett halvt år efter beslutet. Vi utgår från att HFD inte kan fatta ett sådant beslut när åtgärden redan är verkställd säger hon.
Enligt Linnéa Johansson har beslutsfattandet och utbetalningarna gått rätt till. Beslut om återkrav av otillåtna statsstöd fattas av EU-kommissionen, tillägger hon.
Myndigheterna har fått 14 dagar på sig att bemöta de interimistiska verkställighetsbesluten.
Anna Jakobsson