Med hjälp av de åländska jaktvårdsföreningarna har förekomsten av guding på hösten kartlagts. Materialet är skickat till forskningen för analys.
JAKT Ända sedan EU-domen 2006 att vårjakten inte kan fortsätta har Ålands landskapsregering grunnat på hur den kan återfås.
Foto:
Domen innehåller egentligen bara en lucka. Den lyder "ingen annan lämplig lösning". Förhoppningen står därmed till att Åland kan bevisa att hanne av ejder, alltså guding, inte kan skjutas vid annat tillfälle än på våren.
Men Åland måste också kunna visa att guding och ejderhona har olika cykler. I fågeldirektivet som förbjuder jakt under reproduktionstiden betraktas ejdern rätt och slätt som en art.
-Det är lite konstigt ur vår horisont. Vi gör ju också skillnad till exempel på bock och get av rådjur. Det är fritt fram att skjuta bock i augusti medan geten får vara i fred, säger landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg.
På samma sätt är det med ejdern. När hannen gjort sitt lämnar den ejderhonan.
Siffrorna klara
Med hjälp av hårda fakta försöker nu Åland övertyga EU att ejdern inte kan jagas annan period än under våren. Man kämpar inte ensamma.
-Både Egentliga Finlands och Nylands jaktvårdsdistrikt har också inventerat gudingbeståndet, säger Marcus Nordberg.
På Åland är det jaktvårdsföreningarna som samlat in materialet genom inventeringar under 2007 och 2008.
-Dessa siffror skickade jag iväg i onsdags till Göran Hartmann för analys.
Hur många gudingar såg man på hösten?
-Det vill jag inte gå in på nu. Det är bättre att forskningen får dra slutsatserna.
Hartmann arbetar för Sveriges lantbruksuniversitet och ska nu analysera resultatet.
Bra med övervakning
Marcus Nordberg slår också fast att EU-kommissionen följer med utvecklingen kring jaktförbudet mycket noga, bland annat genom att läsa de åländska tidningarna. Därför är det sist och slutligen bara bra att någon åker fast nu och då, hävdar han.
-Det visar ju att kontrollerna faktiskt fungerar, säger Nordberg.
För om det skulle bli fråga om att jakten på guding och svärta kan fortsätta någon gång i framtiden sker det på strängt reglerade villkor. Det måste vara ett litet antal och hårt kvoterat.
Ålandstidningen