Trots att andelen utlandsfödda på Åland ökar är frågan om hur väl dessa personer integreras i det åländska nästan helt obesvarad.
I både Sverige, Finland och en rad andra länder är arbetslösheten mycket högre bland invandrare än de infödda, något som studeras och diskuterats flitigt. Varje år satsas miljontals euro på åtgärder för att få in nyanlända invandrare snabbar på arbetsmarknaden.
Som Ålandstidningen tidigare skrivit finns det inget samordnande organ på Åland som har hand om integrationen. Inte nog med att väldigt lite görs för att lösa de problem med integrationen som kan finnas, på grund av att det inte finns någon tillförlitlig statistik vet man inte ens om det finns några problem och vilka de i så fall är.
Mörkertal
I dag bor det cirka 1.200 personer på Åland som är födda utanför Norden - en grupp som dessutom växer kraftigt. Detta är dubbelt fler än för fem år sedan och 4,4 procent av Ålands totala befolkning. Hur stor arbetslösheten är i denna grupp har man ingen aning om.
-Nej, det finns ingen sådan statistik på Åland. Det är landskapet som i så fall måste ta initiativ till att få fram en sådan, men det naturliga vore om uppgiften gick till Ams, säger Bjarne Lindström, direktör för Åsub.
-I Sverige och Finland gör man regelbundna undersökningar med ett stort urval av befolkningen för att få fram arbetslöshetssiffror. Det gör vi inte här. De siffror vi tar fram och som Åsub publicerar baserar sig på våra register över personer som anmält sig hos oss som arbetssökande - de behöver inte uppge födelseland, säger Ams-chefen Casper Wrede.
Även om man frågade dem som anmäler sig som arbetssökande om var de är födda skulle man ändå inte få fram en fullständig bild över arbetslösheten bland de inflyttade.
-Långt ifrån alla registrerar sig hos oss, så det finns nog ett rätt stort mörkertal. Det finns helt klart en dold arbetslöshet, säger Casper Wrede.
Lite statistik
På Ålandstidningens begäran har Ams emellertid tagit fram statistik på hur många av de arbetssökande som är utländska medborgare. Dessa siffror måste emellertid tas med en nypa salt.
Man har ingen aning om hur många av de med utländsk medborgarskap som ska räknas tillhöra arbetskraften, det säger inget om hur länge de bott på Åland, vissa utlandsfödda har fått finländskt medborgarskap och antalet sökande kan vara onormalt högt just nu i och med att Medis svenskakurs precis kört igång.
Enligt Ams statistik har 169 av de sammanlagt 750 arbetssökande utländsk medborgarskap. 66 av dessa, eller cirka nio procent av det totala antalet arbetssökande, är medborgare i ett icke-europeiskt land.
Detta kan antyda att de med utländskt medborgarskap till viss del är överrepresenterade bland de arbetssökande, men några långtgående slutsatser kan man inte dra av dessa siffror.
Ålandstidningen