35 äldre personer boende på Järsö-Nåtö i Lemland har undertecknat insändaren (se sidan 13) där man uttrycker besvikelse över att Liberalerna i Lemland under höstens budgetdebatt i fullmäktige röstade emot ett förslag om ett tillägg i verksamhetsmålen för 2022 med skrivningen ”Kontakta Mariehamns stad för att utreda om det finns ESB-platser för Järsö-Nåtböbor”.
Susanne Fagerström (MSÅ), som lade fram förslaget, redogör för bakgrunden:
– Man behöver hitta funktionella lösningar inom Järsöområdets äldreomsorg, antingen om ett boende ska finnas där eller om det ska finnas ett samarbetsavtal med Mariehamn. Jag har varit verksam politiker i cirka 20 år och redan då började man titta på avtalen, säger hon.
Lemland har sedan länge ett avtal med Mariehamn gällande skolgången för Järsöområdets elever och något liknande kunde vara möjligt för äldreomsorgen, menar hon. I Lemlands budget för 2020 fanns en skrivning om att man skulle ta fram en särskild plan för äldreomsorgen, men det verkställdes inte. Susanne Fagerström valde att lyfta frågan på nytt inför 2021 års budget och då beslutades att en arbetsgrupp skulle tillsättas med representanter från Järsö-Nåtö. Här fanns fullmäktigeledamöter från Centern, Moderaterna, Liberalerna samt äldrerådet representerat och i gruppen fanns också kommunens äldreomsorgschef.
– Slutrapporten hann inte bli klar och delgiven fullmäktige till budgetdebatten inför 2022, säger Susanne Fagerström.
Ville verkställa beslutet
Men eftersom gruppen varit överens om innehållet och också hållit ett gemensamt informationstillfälle för befolkningen på Järsö-Nåtö ansåg hon att en skrivning behövde komma med i budgeten, och föreslog därför att kontakt med Mariehamn bör tas om ESB-platser. Hennes förslag vann i fullmäktige med rösterna 9–6 där Liberalerna röstade emot.
– I vår grupp och i Centergruppen stod man ju fast vid vad som sagts inom gruppen, men inte inom Liberalerna.
Är du förvånad?
– Ja, de kan ju säga att rapporten inte kommit till fullmäktige i tid, men hur skulle vi annars lösa det? Det här är en fråga som engagerar och vi ville ha det verkställt.
Vi har pratat med en av undertecknarna till insändaren som beskriver att man är ”livrädd” för att flytta till Sveagården i Söderby. Vad beror det på tror du?
– Det finns inte på världskartan att man vill förflyttas till en kommun där man inte känner sig hemma. Vi hör till Lemland, men vi står närmare Mariehamn. Det är också geografiskt svårt att som anhörig hälsa på sin man eller fru om man inte själv kan köra till exempel, det begränsar besöken, säger Susanne Fagerström.
Hon säger att befolkningen också uttrycker oro för en prioritet på Lumparlands äldreomsorg om ett utökat samarbete inleds med kommunen.
– Det bor lika många invånare i Lumparland som på Järsö-Nåtö, och de har ett eget äldreboende. Det kanske inte är försvarbart med ett ESB-boende på Järsö, men efterhöra Mariehamnsplatser kan vi absolut.
”Onödigt med dubbelarbete”
Liberalerna i Lemland är inte emot samarbete med Mariehamn, men att rösta för skrivningen i budgeten hade gett kommunen dubbelarbete.
Det säger Henrik Olofsson, fullmäktigeledamot och medlem i arbetsgruppen för äldreomsorgen.
Henrik Olofsson (Lib) satt med i Lemlands arbetsgrupp för äldreomsorgen i Järsö, Nåtö och delar av Lemböte som i november blev klar med sin slutrapport. Där framkommer bland annat att man är enhällig och vill att kommunen kontaktar Mariehamn för att diskutera en lösning av ESB-platser i staden för Järsö-Nåtö-områdets invånare. Ändå röstade han tillsammans med Liberalernas övriga fullmäktigeledamöter mot just en sådan skrivning i budgeten för 2022 (se artikel här intill).
– Arbetsgruppens förslag skulle vidare till nämnden och senare till styrelse och fullmäktige. Jag ansåg att arbetet redan var i gång och det visste också Susanne Fagerström. Varför ska vi göra dubbla jobb? Våra tjänstemän och styrelseledamöter har fullt upp ändå, det är onödigt med dubbelarbete i och med att skrivningen ingår i rapporten.
Så din ståndpunkt har inte ändrats?
– Nej, vi stöder frågan men inte att köra två parallella spår om samma sak, säger Henrik Olofsson.
Men i och med att slutrapporten inte hann bli klar före budgeten klubbades fanns ju en risk att ingen skrivning skulle hinna med till 2022?
– Som med alla andra saker som kommer upp kan man besluta om extra anslag om det behövs.
Henrik Olofsson är själv pensionär boendes i just Järsö-Nåtö-området.
– Vi är många som börjar komma upp i åldern och frågan är viktig. Liberalerna stöder absolut att vi ska tillgodose alla äldres behov på bästa vis, i hela Lemland.
Fotnot: ESB står för effektiverat serviceboende vilket i Mariehamn omfattar Odalgården och Trobergshemmet.