Ålandstidningen sökte under måndagen förgäves Telias pr-avdelning för att ge bolaget möjlighet att bemöta den kritik som riktats mot operatören efter att deras mobilnätverk på Kökar var utslaget från lördag kväll till måndag eftermiddag.
Kritiken rör främst bristen på information till kunderna och inte heller Mariehamns räddningsverk eller Landskapets alarmcentral informerades av Telia.
På tisdagen återkommer Timo Saxén, som för närvarande har semester. Eftersom han är ledig är han inte helt insatt i vilken information som gått ut i just det här fallet.
Vad har ni för rutiner när något sånt här händer?
– Finns ett fel försöker man reparera det så fort som möjligt, och det gick faktiskt ganska snabbt. Det fixades på måndag och om jag förstår rätt är Kökar ganska långt borta och då tar det lite tid.
Det tror jag folk har förståelse för. Det är inte det kritiken gäller utan den handlar om bristen på information. Telia lade ut på hemsidan att problemen skulle vara reparerade på söndag. Den informationen låg kvar på måndagen och uppdaterades inte.
– Så det låg kvar på hemsidan lite längre då.
Men ni har inga rutiner för hur ni meddelar kunder? Ni har en stor Facebooksida till exempel.
– Om det gäller bara en basstation använder man inte alltid alla kanaler eller medier. Det görs först och främst när det är större problem. Men jag förstår att om det är enda basstationen där som ger täckning och om det är folk som seglar därute borde tekniken ju finnas.
Det här är en avlägsen skärgårdskommun, där man är beroende av täckning. Kan inte det tala för att ni borde gå ut med information?
– Jag måste kolla hur man anmälde den här gången och hur man brukar göra det när det är en enstaka basstation där ute på Åland.
Telefonkedjor
På Kökar finns en frivillig brandkår och en hälsovårdare. När ett larm kommer in till Mariehamns räddningsverk eller alarmcentralen skickas detta vidare via sms till brandkårister och andra berörda på Kökar. I det här fallet kunde åtgärder vidtas i Mariehamn först på måndagen för att säkra att larmen skulle mottas också på Kökar via kommunikationssystemet Virve och nyupprättade telefonkedjor.
– Jag vet att rutinen är att vid ett större fel direkt skicka information till larmcentralen. Men hur det gått nu, om det skickats ut när det gällt bara en basstation, vet jag inte, säger Timo Saxén.
Finns det behov att se över rutinerna så att ett meddelande går ut nästa gång något sånt här sker?
– Jag förstår att det är viktigt just nu under sommartid när det är mycket turister och folk därute. Jag ska kolla hur det här har gått till och se om det finns något att förbättra kring situationer som den här.
Så om jag tolkar dig rätt – gäller problemet bara en basstation på ett mindre ställe brukar man inte informera för att det inte berör så många?
– Med ett kortvarigt problem med en basstation tror jag inte alltid man skickar ett meddelande till larmcentralen.
Men att uppdatera hemsidan med det senaste är ju lätt.
– Ja. Jag ska kolla hur det gått till i det här fallet.