I dag höll finska regeringen en presskonferens som handlade om en gasläcka som upptäcktes i Finska viken förra veckan. Gasledningen heter Balticconnector och går mellan Estland och Finland. Den handlade också om en skadad datakabel som har samma sträckning som gasledningen. Det finns misstankar om att det handlar om sabotage.
Enligt statsminister Petteri Orpo (Saml) tyder de senaste uppgifterna på att läckaget inte kan ha uppstått till följd av normal aktivitet och vanlig tryckvariation.
– Finländska myndigheter med Centralkriminalpolisen i spetsen har inlett en undersökning om grovt sabotage och det är viktigt att regeringen och myndigheterna nu är vakna, men hittills är jag mycket nöjd med hur allt har förlöpt, säger Petteri Orpo.
Presidentkansliet skriver i ett pressmeddelande att det är sannolikt att skadorna på gasledningen och datakabeln kommer från utomstående verksamhet. Man skriver också att de rapporterade skadorna på undervattensinfrastrukturen har tagits på allvar och orsakerna till dem har undersökts sedan i söndags. Statsledningen har hela tiden varit välinformerad om situationen.
”Finland har en god beredskap”, skriver presidentens kansli och tillägger att händelserna inte påverkar Finlands försörjningsberedskap.
På sociala plattformen X skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att han talat med president Sauli Niinistö och han meddelar att Nato är redo att hjälpa till när det gäller undersökningen.
Det är ännu inte klart vad som orsakat skadorna, Finland och Estland fortsätter samarbeta med undersökningen.
Gasnätsbolaget Gasgrid säger i en kommentar till finländska medier att gasförsörjningen i Finland är stabil, trots den läckande gasledningen.
Gasledningen Balticconnector är så kallad kritisk infrastruktur. Om den skadas eller saboteras är det en allvarlig situation, men enligt Petteri Orpo är ändå läget stabilt och enligt myndigheterna innebär det inte att det är direkt farligt för Finland. Man ser inte heller på läget som en militär kris. Felet på datakabeln inverkar inte på kritiska dataförbindelser för Finlands del.
Statsministern fick också frågan om det ska finnas ett konsulat som övervakar demilitariseringen på Åland ifall det skulle visa sig att det är Ryssland som står bakom sabotaget och om det även nu är motiverat att att det inte får vara fartyg från finska flottan i närheten av Åland då det i närheten av Åland löper viktiga kablar. Statsministern svarade att det som bäst undersöks vem och vad som ligger bakom det skedda och att han inte vill dra några slutsatser innan det är utrett. Vad gäller frågan om demilitarisering sade han att konsulatets framtid och demilitariseringen som bäst utreds av Utrikeministeriet.
Hufvudstadsbladet frågade också hur havskablar mellan Sverige och Finland kan övervakas i den demilitariserade zonen och om övervakningen där har intensifierats. Markku Hassinen, biträdande chef på Gränsbevakningsväsendet svarade att gränsbevakningen också fungerar och agerar på Åland.
Janne Huusko, beredskapschef vid Huvudstaben, sade att flottan i vissa fall har möjlighet att verka även i den demilitariserade zonen, men sade att man inte kan svara på huruvida övervakningen har skärpts eller inte.