Lagförslaget om privat hälso- och sjukvård innebär att tillsynen och ansvaret för cirka 140 serviceproducenter och yrkesutövare inom privat hälso- och sjukvård flyttas över från landskapsregeringen till Ålands miljö- och hälsomyndighet (ÅMHM). ÅMHM har redan ansvar för tillsynen av en del av behandlingslokalerna på Åland. (Se vidstående artikel.)
Men det finns en gråzon av behandlingar som inte regleras eller övervakas av varken landskapet eller ÅMHM, säger specialsakkunnig Ulla-Liisa Latvala vid social- och miljöavdelningen.
– Och det finns hälso- och sjukvårdsutbildad personal i vårt register som gör annat, exempelvis homeopati. Och då är det inte vårt område. Det viktigaste för de hälso- och sjukvårdsutbildade personer, som sysslar med icke medicinskt beprövade metoder, är att de gör klar skillnad och berättar att det är fråga om så kallade alternativa metoder, säger hon.
Kan bli större
Det handlar om alternativa vårdmetoder som exempelvis homeopati, healing och kroppsscanningar. För dem finns ingen övervakningsmyndighet för patientsäkerheten. Ulla-Liisa Latvala säger att det då troligen hamnar under konsumentskydd.
– Men jag tror att det här området kommer att bli större i framtiden.
Inom myndigheten har man bland annat kontaktats av ÅHS angående ett företag som erbjuder bröstfoto, som kan få kunderna att tro att det motsvarar mammografi.
– Det är helt fel att en person som inte är läkare avläser sådant, säger Ulla-Liisa Latvala.
Frågan är utredd och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, har konstaterat att apparaten inte är förbjuden. Men frågan finns kvar för utredning hos Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira.
Finns det något sätt att reglera den verksamheten på samma sätt som de områden som landskapet och ÅMHM har tillsyn över?
– Jag tror det skulle krävas en egen lag, säger Ulla-Liisa Latvala.