Den planerade om- och tillbyggnaden av Kyrkby högstadieskola, KHS, har varit en politisk följetong i Södra Ålands högstadiedistrikt, SÅHD, de senaste åren. I april var tanken att bygget skulle få sin startpunkt då anbudstiden gick ut.
När anbuden var behandlade stod det dock klart att det mest förmånliga budet var mer än en miljon dyrare än de fyra miljoner som budgeterats för projektet.
– Det är svårt att säga vad som är anledningen till att det blev så mycket dyrare. Det är problematiskt att göra en budgetberäkning av vad det ska kosta, för när man gör det så blir den ungefärlig och den görs innan man kopplat in arkitekter och projektörer, säger Gyrid Högman.
– Sedan har det gått ganska lång tid. Den ursprungliga summan var tre miljoner som höjdes till fyra. Över tid blir det inte billigare att bygga.
Sparade 350.000
Det senaste halvåret har SÅHD undersökt om man kunnat stryka delar av de önskade byggnationerna för att på så sätt sänka kostnaderna. Byggnadskommittén föreslog att delar skulle strykas för att på så sätt spara ungefär 350.000 euro.
Men då saknades fortfarande mellan 800.000 och 1,2 miljoner euro för att kalkylen skulle gå ihop.
– Fullmäktige beslöt så. Det handlar om att kommunerna just nu är i ett prekärt ekonomiskt läge. Projektet har lagts på is och kommer att behandlas på nytt hösten 2022 i budgetarbetet inför 2023, säger Gyrid Högman.
Vilka konsekvenser får det här beslutet för verksamheten vid KHS?
– Det får konsekvensen att de fyra moduler som finns på gården för språk- och specialundervisningen blir kvar. Fullmäktige beslöt att de ska köpas in, fram till ny har de hyrts. De utrymmena var tänkta att inrymmas inne i skolan, men blir fortsättningsvis ute.
– Sedan skulle det bli ett antal klassrum och undervisningsutrymmen, men nu får man tränga ihop sig.
Elevantalet vid KHS ligger runt 350 för de kommande tio åren, men skolands problem är att det redan är ont om plats.
– Det är klart att det finns en orsak till varför man vill bygga ut. Vi har inte funktionella utrymmen i dag. Men nu får man rätta sig efter att det inte finns pengar. Man får leva på lite mindre utrymme och ha mindre funktionella utrymmen, säger Gyrid Högman.
Bygger specialfritids
Fullmäktige beslöt att gå vidare med ett annat projekt. Ett specialfritids ska byggas och kostnaden för det beräknas bli 1,2 miljoner euro.
– Meningen är att det ska förverkligas så snart som möjligt, men det tar en stund med tanke på att det ska projekteras, tas in anbud och köpas en tomt av Jomala kommun. Det är inget jättestort bygge, så vi hoppas att få det färdigt snabbt.
För eleverna i specialundervisning innebär det en närhet mellan skola och fritids.
– Det innebär att elever som nu skjutsas fram och tillbaka inte behöver det längre. De kan gå mellan skolan och fritids utan taxiskjutsar. det är en ganska skör grupp, så det har funnit med i tanken., säger Gyrid Högman.
På Wille Valves förslag återremitterade fullmäktige budgetförslaget till förvaltningen med ett direktiv om att kostnaderna ska sänkas med fem procent jämfört med budget 2019. Däremot ska besparingarna inte drabba elevassistenter och skolskjutsar.