Tanken om Aicis som ett åländskt forskningsinstitut är död.
-Aicis har inte levt upp till sin ursprungliga målsättning, säger professor emeritus Dag Anckar, medlem i det vetenskapliga rådet.
NÄRINGSLIV När Aicis bildades för nästan exakt två år sedan hade man högtflygande planer. Åland skulle få ett internationellt forskningsinstitut inriktat på komparativa östudier. Det vill säga forskning som jämför olika öar, deras samhällsstruktur och ekonomi med varandra.
För att garantera att institutet levde upp till den internationella akademiska kvalitet man siktade på bildades ett vetenskapligt råd bestående av åtta professorer. Detta råd fick bland annat till uppgift att granska och utvärdera arbetet inom Aicis.
En av rådets medlemmar, professor emeritus Dag Anckar säger nu att rådet vid sitt senaste möte den 20 april rekommenderade att Aicis görs om till en tankesmedja och att rådet i sin nuvarande form avskaffas.
Dag Anckar är den medlem i rådet med störst Ålandskoppling och gjorde bland annat år 2000 en mycket uppmärksammad utredning om förutsättningarna för ett självständigt Åland tillsammans med Barry Bartman.
Ej levt upp till målsättningar
-I samband med vårt senaste möte lade vi fram förslaget att Aicis ska ta formen av en tankesmedja inriktad på det åländska näringslivet - då behövs helt enkelt inget vetenskapligt råd av vår kaliber, säger Dag Anckar.
Varför föreslår ni detta?
-Den grundläggande orsaken är att det inte hänt så mycket på den vetenskapliga fronten inom Aicis. Det har ordnats ett par konferenser, och de har varit bra, men inte så mycket mer. Den ursprungliga tanken var att Aicis skulle bli ett forskningsinstitut som skulle syssla med komparativ forskning, men så har det inte blivit.
-Ambitionerna var mycket högtflygande, men om man vill bedriva god, internationell forskning krävs det mycket mer personal och ekonomiska resurser. Det bedrivs ju ingen forskning inom Aicis och därför tycker vi att det är vettigt att banta ner och låta det bli en tankesmedja.
När rådet nyligen träffades var uppslutningen dålig. Tre av medlemmarna saknades av olika orsaker. Dessutom har flera av rådets medlemmar meddelat att de inte längre är intresserade av en fortsättning när mandatperioden går ut 2010.
Forskningsambitionen död
I sin kommunikation utåt har Aicis ofta lyft fram det högprofilerade vetenskapliga rådet. När Aicis under tisdagen i ett pressmeddelande bemöter kritiken mot projektet "Ett grönt Åland i ett blått Östersjön" pekar man just på det vetenskapliga rådet, och nämner alla dess välrenommerade medlemmar, för att ge verksamheten legitimitet.
-AICIS eftersträvar en internationell akademisk kvalitet i det arbete som bedrivs. Av denna anledning finns ett vetenskapligt rådgivande organ kopplat till verksamheten, skriver man i pressmeddelandet.
Att Dag Anckar anser att de högtflygande vetenskapliga ambitionerna är döda i och med att rådet, enligt honom, på eget bevåg nu vill avskaffa sig självt är självklart.
-Tanken på ett forskningsinstitut får anses vara gravlagd. Antagligen ändrar man inriktning och blir en tankesmedja med inriktning på det åländska näringslivet. Då behövs ett nytt råd med större kunskaper om det åländska näringslivet.
Kan du tänka dig ingå i ett sådant råd.
-Nej. Jag har inget att bidra med om verksamheten omformas på detta sätt. Min uppskattning är att hälften av rådets medlemmar tänker på samma sätt.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen tänker, förutom Dag Ankar, även professorerna Pasquale Gagliardi, Janerik Gidlund och Anne-Marie Søderberg, rådets nuvarande ordförande, kliva av.
Ålandstidningen