Åländskt mötte franskt, österrikiskt och turkiskt.
Det två år långa Comenius-projektet avslutades i fredags med sång, dans och filmpremiär.
SAMARBETE Elever från Godby högstadieskola, klass 8a, har i två års tid samarbetat med elever från Turkiet, Frankrike och Österrike. I fredags avslutade man samarbetet med uppträdanden, utställningar och filmvisning på Alandica.
På plats fanns 46 elever från de olika länderna och deras 17 lärare, samt eleverna från Godby högstadieskola och deras ansvariga lärare. Totalt har cirka hundra elever arbetat med projektet.
-Målet med projektet är att eleverna ska lära sig att samarbeta inom Europa och att de ska lära sig om olika kulturer, säger Karsten Steiner, musiklärare och ansvarig för projektet från Godby högstadieskola.
I värdfamiljer
Samarbetet och förståelsen för andra kulturer förstärks ytterligare då eleverna under projektets gång har bott i värdfamiljer. En av många som agerar värdfamilj just nu är Anna Randelin, 9c, i Godby högstadieskola.
- Vi har en kille från Österrike som bor hemma hos oss. Han är lite blyg men annars fungerar det jättebra.
Skapat film
Under projektets gång har eleverna fått arbeta med att skapa en film som skildrar likheter och olikheter mellan de olika länderna. Filmens namn är "Capturing the Moment".
- Allting med projektet har varit jättekul. Att vara på Åland är också roligt, det är väldigt fint här, säger Betül Yildig och Esra Aydogu, båda 14 år från Turkiet.
Elin Andersén från klass 8a i Godby högstadieskola är en av eleverna som medverkat i projektet.
-Det har varit både kul och lärorikt. Man har fått bättre uppfattning om andra kulturer och att det kan skilja sig mycket mellan länder. Det har varit mycket jobb de senaste veckorna så nu är det rätt så skönt att det är över.
Kommer du ha kontakt med någon av eleverna från de andra länderna?
-Jag kommer troligtvis ha kontakt med tjejen som jag bodde hos i Frankrike. Hon var bra på engelska så det var lätt att umgås med henne.
Ålandstidningen