21-årige Jack Hancock från Eckerö representerade Åland vid FN:s stora möte om biologisk mångfald COP15 i Montréal i Kanada den 7-19 december. Syftet med mötet var att förhandla om nya internationella mål för konventionen för biologisk mångfald, liknande det Parisavtal som världens länder har kommit överens om för att stoppa människans klimatförändringar.
Jack Hancock deltog som representant för NYBN (Nordic Youth Biodiversity Network), som ingår in FN:s globala ungdomsnätverk GYBN. Ovanligt många unga var på plats i Montréal för att medverka vid COP15.
När Ålandstidningen når Jack Hancock per telefon har han kommit tillbaka till sitt hem Uppsala och håller på att smälta intrycken.
– Det var mitt första COP-möte och en stor upplevelse. Det kändes som att vara i världens centrum, människor från alla länder var samlade för ett och samma ändamål. När jag gick från min airbnb-bostad till mötesplatsen Palais des congrès kändes det som att halva staden var nedstängd på grund av oss, det var blåljus överallt, säger han.
Under de dagar Jack Hancock var i Montréal fick han vara med och lyssna vid de stora plenummötena med världsförhandlarna. Utöver det deltog han i GYBN:s evenemang och olika panelsamtal. Ungdomsnätverket lyckades få in några punkter i den nya konventionen, som berör ungas inflytande i miljöarbetet.
– Det handlade också om att nätverka. Jag hade med min saxofon och gick med i en musikgrupp, det blev några väldigt lärorika och roliga stunder av musicerandet. Jag improviserade mycket med en person från Colombia och en från Rwanda.
Blev dramatiskt
Jack Hancock hamnade mitt i händelsernas centrum då hundratals personer demonstrerade utanför Palais des congrès. Demonstranterna är mot COP15 och anser att det behövs mer radikala åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden, de tror inte på statliga samarbeten och menar att kapitalistiska intressen styr.
– Jag kom väldigt nära demonstranterna och det var obehagligt. De slog på väggarna, var klädda i svart, hade svarta flaggor och skanderade att det vi gjorde var fel. Jag stod bakom en grind och filmade det här. Då kom polisen och evakuerade mig och låste dörrarna till hela stället, säger han.
Den franskspråkiga kanadensiska dagstidningen La Presse plockade upp händelsen och publicerade Jack Hancocks filmklipp. Han intervjuades om upplevelsen, men också om sitt deltagande vid COP15.
Mångfald gör liv möjligt
FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) har konstaterat att inget av de 20 målen som var satta för 2011–2020 har uppnåtts.
Hur går det att få fram en räddningsplan?
– Det går trögt. Man ska inte vara naiv, jorden behöver en transformativ förändring och det ser vi inga tecken på. Samtidigt kan jag känna hopp, någonting går ju framåt.
Varför är det viktigt att bevara biologisk mångfald?
– Det gör allt liv möjligt. Det är inte bara klimatförändringarna och andelen koldioxid i luften som avgör om mänsklighetens tillvaro drastiskt kommer att förändras. Vi behöver också ha tillräckligt många ekosystem för att jorden ska kunna fungera. Om ekosystemen kollapsar får vi en planetär kris, då spelar det ingen roll om vi når Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att vi ska klara oss behövs också biodiversiteten.
Vad kan ålänningar göra?
– Att vara medveten och bry sig är första steget, nästa steg är att engagera sig. Bara att göra något är värdefullt, alla behövs. Det finns oändligt många individuella sätt att hjälpa till, och man kan välja det som passar en själv bäst. Försök att göra något praktiskt, till exempel köpa second hand eller äta mer vegetariskt. Man kan gå med i en organisation som främjar miljöarbetet, säger Jack Hancock.