En av de första gångerna dåvarande trafikminister Runar Karlsson (C) omnämns som ”Rondell-Runar” i Ålandstidningen är den 16 februari 2006.
På bilden står han med ett nöjt leende vid Dalborondellen i Mariehamn. Olycksstatistiken visar att nämligen att antalet olyckor i trafiken minskat på senare år och bildtexten lyder: ”Trafikministerns hårt kritiserade rondeller har gjort Ålands vägar säkrare.”
Vid den här tiden, det vill säga inledningen av 2000-talet, har allmänheten länge ondgjort sig över olika trafiklösningar längs huvudvägarna – och inte minst de rondeller ministern initierat.
Ett insändarmess, som publiceras av Nya Åland i slutet av 2005, lyder:
”När äger steningen av rondell-runar rum på torget? Någon som vet? Folk stod i kö till rondellen över 45 minuter i morse... Mvh Trött.”
Även om det gått nästan 20 år sedan dess minns Runar Karlsson fortfarande vad han tänkte då han slog upp tidningen.
– Det var mest obehagligt för min fru och mina barn. Som politiker har jag blivit lite hårdhudad, men visst var det lite onödigt att det publicerades.
Sneglade på Sverige
Själv gick Runar Karlsson gång på gång ut och förklarade att rondeller är mycket trafiksäkrare än vanliga korsningar och att rondeller alltid betalar sig. En allvarlig krock i hög fart i en korsning skulle kosta samhället mer än att bygga en rondell, menade han.
– Danne Sundman brukade prata om ”förlåtande trafikmiljöer”. En rondell är en sådan miljö – gör du ett misstag i en rondell blir det en mindre kollision eftersom farten inte är så hög. Genom en fyrvägskorsning kan du däremot köra hur fort som helst.
Inspirationen till rondellerna hämtade han från Sverige, där många korsningar bytts ut mot minirondeller.
– Vid den här tiden hade vi också i lagtinget många trafiksäkerhetsdebatter, bland annat om alkohol i trafiken.
Vägingenjören Stig Janson på trafikavdelningen var ett viktigt bollplank.
– Som politiker gäller det att få tjänstemännen med sig och Stig hakade på och tyckte det här var en bra idé.
Hård kritik
Innan Runar Karlsson svarar på frågan om hur många rondeller han är initiativtagare till måste han tänka efter en stund innan han landar på siffran sju.
Mest omdebatterade var de tre minirondellerna som byggdes på Nya Godbyvägen mellan Dalbo och Kantarellen. Trafikanter norrifrån hade tidigare smidigt kunna köra raka vägen in till staden, medan trafiken från industritomterna i Norrböle ofta blev att vänta.
– Transmar, som skulle parera trafiken från tre håll, hade ett elände att komma ut.
Samtidigt exploaterades området väster om vägen alltmer när bostadsområdet i Dalbo växte fram och näringsidkare insåg potentialen i det stadsnära läget.
Runar Karlsson säger att kritiken mot honom och mot rondellbesluten ofta var anonym och svår att bemöta.
– Det ena var osakligare än det andra. Det gick så långt att politiker i lagtinget började tveka kring om vi skulle göra det här. ”Ja men Runar, åtminstone den mellersta rondellen kan vi väl lämna bort?”, sade de till mig.
– Jag svarade att jag inte ger mig: ”Ska vi bygga trafiksäkerhet ska vi göra det hela vägen.”
Tog själv omväg
Och så blev det. År 2005 stod rondellerna klara och debatten lugnade sig.
Men en morgon när trafikministern var på väg till stan hade det av någon anledning uppstått bilköer som sträckte sig från Rökerirondellen till Kantarellen. Runar Karlsson valde då att ta vägen via Sviby i stället.
– Förstås var det någon som såg mig och sedan skrev att inte ens trafikministern tycker om sina rondeller utan kör i krok för dem, säger han och skrattar.
Har du något tips till dagens beslutsfattare – finns det någonstans där det skulle behövas en rondell?
– Det har egentligen redan byggts rondeller där det behövs, som i Godby. Sedan kan det finnas korsningar vid skolor där det skulle behövas rondeller, men då handlar det ofta om kommunalvägar.
– Jag vet inte vad man tänkt göra med Rökerirondellen, men jag tycker inte att vi har så mycket trafik på Åland att det skulle behövas två filer.
Runar Karlsson får fortfarande höra av folk att de tycker rondellerna sist och slutligen blev ganska bra.
– Som i andra yrken är det roligt att lämna någonting efter sig som minister. Nu läste jag också i tidningen att det ska bli någon slags utsmyckning i rondellerna, det blir säkert jättebra!
Den första delen i serien om Ålands politiska historia handlade om de åländska partiernas uppkomst (ÅT 15.7) och den andra om privatiseringen av skärgårdstrafiken (ÅT 22.7).
RUNAR KARLSSON
Bor: I Laby, Saltvik.
Ålder: 71 år.
Gör: Pensionär. Trafikminister 1999-2003 och 2005-2009.
Familj: Hustrun Susanne Karlsson och två vuxna barn.
Rondellerna Runar Karlsson initierade
• De tre minirondellerna mellan Dalbo och Kantarellen växte fram under 2005. Under Nya Godbyvägen byggdes samtidigt flera tunnlar för den lätta trafiken.
• 2009 byggdes rondellen i korsningen Västra utfarten-Elverksgatan-Klintvägen i Mariehamn.
• År 2008 byggdes Kvarnbovägen i Saltvik om och fyrvägskorsningen vid den gamla Kvarnbobutiken ersattes av en rondell.
• Redan 2007 tog Runar Karlsson beslut om att en rondell skulle byggas vid Solberget i Jomala. Besvär lämnades in mot Jomalas nya detaljplan och processen drog ut på tiden. Solbergsrondellen stod klar 2015.
• Storby-rondellen i Eckerö byggdes 2003.
Det är Runar Karlsson mest nöjd över från sin ministertid:
• Rondellerna.
• Utbyggnaden av gång- och cykelvägarna längs huvudvägarna.
• Beställningen av Skarven, som dubblerade bilkapaciteten per tur.
... och det harmar honom
att det här aldrig blev av:
• Att Föglötunneln inte blev verklighet.