I sitt tal vid riksmötets öppnande valde riksdagens nyvalde talman Matti Vanhanen att lyfta frågan om att uppdatera grundlagen.
– Det är snart ett kvartssekel sedan vår nuvarande grundlag stiftades. Nu kan det vara dags att se tillbaka på vad som hänt under den tiden och bedöma om vårt system ger den beslutsförmåga som krävs i dagens värld. Jag föreslår inte att vi under detta riksmöte ska dra upp riktlinjerna för kommande ändringar, men det lönar sig att utnyttja den erfarenhet och livsvisdom som finns samlad här. Alla partier och riksdagsgrupper kunde reflektera över dessa frågor, så att resultatet av detta tankearbete kunde utnyttjas under nästa valperiod, sa Centerveteranen.
En som tog emot Vanhanens utspel med glädje är vicelantrådet Harry Jansson.
– Vi välkomnar att man öppnar upp den finska grundlagen. Då kan man också adressera de växande problem vi kan koppla till självstyrelselagens allt för oklara förhållande till grundlagen.
Svår förhandling
Frågan om självstyrelsens ställning visavi grundlagen har varit en av de svåraste att lösa i förhandlingarna kring revisionen av självstyrelselagen.
– För den som är oinsatt i Ålands särställning och den komplexitet det innebär leder grundlagen läsaren på fel spår. Det grundlagen inte förtäljer är att Ålands självstyrelse har en egen jurisdiktion där åländska lagar ska gälla.
Ett exempel på hur grundlagen inte tar hänsyn till autonomin finns redan i inledningen av lagen, enligt Harry Jansson. Han säger att åländska företrädare försökte påtala problemet när lagen skrevs runt sekelskiftet.
– Dåvarande riksdagsledamoten Roger Jansson (MSÅ) försökte på alla sätt få det att landa rätt. Det inledande var att få självstyrelsen nämnd redan i lagens ingress. Där framgår i dag att det bara finns en lagstiftande församling i Finland, så tankegångarna var fel från början. Så det är välkommet med en nystart för grundlagen.
Med tanke på att Vanhanen nu öppnar debatten om att revidera grundlagen, finns det anledning för Åland att dra i handbromsen vad gäller självstyrelserevisionen och invänta vad grundlagsarbetet kan ge?
– Nej. Vi måste vara på det klara med att om och när man tar Vanhanens vision så är det en lång process innan det finns en reviderad grundlag på plats. Sedan är det ett faktum att inom den pågående revisionen har vi fortsatt stöta på problem vad gäller grundlagen. Förslaget till regeringsproposition som gick på remiss i juli i fjol innehöll ett skydd för självstyrelselagen mot framtida ändringar i grundlagen. Men det sågades av Högsta domstolen, så där är vi tillbaka på ruta ett, säger Harry Jansson.