Ålänningen Jimmy Sundblom är docent och specialistläkare i neurokirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har också en timanställning som konsultläkare vid Ålands hälso- och sjukvård. Förutom det har han varit ideellt engagerad i föreningen SANC sedan den grundades för drygt sex år sedan.
Genom SANC, vilket står för ”Swedish African Neurosurgery Collaboration”, samarbetar svenska neurokirurger och annan vårdpersonal med kliniker i Afrika.
– Vårt fokus har främst varit på Västafrika, säger Jimmy Sundblom.
Många insatser som görs i det området handlar om grundläggande hygien, näringsbrist eller sjukdomar som exempelvis malaria, säger han.
– Men ett av de största hälsoproblemen för befolkningen är bristen på kirurgi.
Enligt en artikel i den medicinska tidskriften ”The Lancet” saknar fem miljarder människor tillgång till säker och prismässigt överkomlig kirurgisk vård och anestesivård när de behöver den.
– Det finns många enkla tillstånd som är lätta att avhjälpa, men som kan leda till lidande eller död i områden som inte har den här vården.
23 operationer
Att åka till ett land i ett par veckor och operera patienter skulle vara en droppe i havet om det var det enda syftet med insatsen, enligt Jimmy Sundblom. För SANC är det därför viktigt att bidra med kunskap och utbildning på plats, vilket kan hjälpa klinikerna på sikt.
– Vi sysslar med relativt högspecialiserad vård och tanken är att det ska ge långsiktiga efterverkningar och att de strukturer som redan finns där ska fungera bättre, säger Jimmy Sundblom.
I Gambia arbetade man på den klinik där Gambias enda neurokirurg John Jabang är verksam.
– Han ansvarar ensam för vården för 2,4 miljoner människor, så han har väldigt mycket på sitt bord och inte tillräckligt med resurser eller utrustning.
SANC skeppade ner material och förbrukningsartiklar som donerats från Sverige och Finland i förväg. Under de två veckorna i Gambia hade man sedan sju operationsdagar och utförde 23 operationer.
– Det är väldigt mycket. Det är ungefär vad de hade hunnit med på ett par månader, så vi har kortat vårdköerna ganska avsevärt.
Operationerna gjordes på patienter med exempelvis medfödda missbildningar, hjärntumörer, diskbråck och infektionssjukdomar i ryggen.
– Det har varit väldigt varierande med både barn och vuxna. Cirka 50 procent av operationerna har varit avancerade även med nordiska mått mätt, säger Jimmy Sundblom.
I teamet från Sverige fanns förutom fyra neurokirurger även operations- och intensivvårdsskötare, en arbetsterapeut och en biomedicinsk tekniker. En läkare från Helsingfors deltog också.
– Och så hade vi besök av kollegor från Nigeria och Senegal.
”En handfull eldsjälar”
Jimmy Sundblom har varit med i SANC sedan starten och sitter även i organisationens styrelse. Förra året var han i Nigeria på ett liknande uppdrag.
– Det är oerhört roligt när man ser starka långsiktiga effekter av det. Det känns meningsfullt. Det kan också vara utmanande, men man utvecklas som läkare och kirurg av att arbeta i resurssnåla sammanhang och i miljöer där inte allt finns tillgängligt. Det finns saker där som vi kan lära oss av när det gäller hur man kan resonera för att ge en så bra sjukvård som möjligt.
Sedan är det förstås roligt att uppleva andra kulturer, säger han.
– Vi har blivit oerhört väl omhändertagna. Gambia har en väl utvecklad turistindustri, så även om det är ett fattigt land kunde man vara mer avslappnad där än i Nigeria.
Nu fortsätter arbetet inom SANC på hemmaplan ett tag.
– Styrelsen ska fortsätta att planera arbetet. Vi hoppas få sponsorer och kunna göra ytterligare en insats nästa år. Vi har också planer på uppföljande besök hos dem vi redan varit till.
SANC är en liten organisation, säger Jimmy Sundblom.
– Vi är en handfull eldsjälar som har dragit det här. Vi samlar folk från alla universitetssjukhus i Sverige. Det är lätt att få folk att ställa upp, men våra ekonomiska ramar är lite snäva.