Justitieombudsmannens (JO) inspektörer gjorde i november en oanmäld inspektion av olika delar av verksamheten vid Ålands polismyndighet, inklusive alarm- och lägescentralen som är det namn som används sedan den tidigare landskapsalarmcentralen och polismyndighets jour slogs ihop.
Inspektionen har lett till att JO nu begär att landskapsregeringen ska utreda och besvara ett par frågor. Dels vilken den operativa skillnaden är mellan en alarmoperatör och en polis som arbetar i alarm- och lägescentralen samt vilka utbildningar som finns för dessa uppgifter, dels hur landskapsregeringen ser på att ”jouren” ska hantera två mycket viktiga uppgifter: att ta emot nödsamtal och att övervaka frihetsberövade.
Två viktiga uppgifter
Efter inspektionen upprättades tre protokoll, där justitieombudsman Petri Jääskeläinen gör att antal konstateranden.
JO ser det bland annat som problematiskt att frihetsberövade personer övervakas av personer som inte är på plats i förvaringslokalen. Under vissa tider sker nämligen övervakningen via kameror av personal i alarm- och lägescentralen som ligger två våningar ovanför förvaringslokalen i polishuset.
JO betonar även att både övervakandet av frihetsberövade och mottagande av nödsamtal är mycket viktiga uppgifter. Det kan vara problematiskt att två så viktiga uppgifter ges åt en och samma tjänsteman, som beroende på situationen inte nödvändigtvis har möjlighet att reagera på ett sätt som kan förväntas, skriver JO.
Enligt JO kan man bland annat fråga sig hur en polis i alarm- och lägescentralen under ett pågående nödsamtal effektivt och snabbt kan reagera även på en nödsituation i förvaringslokalen.
Se över rutiner
JO rekommenderar att polismyndigheten i mån av möjlighet och resurser ska se över sina rutiner och direktiv gällande övervakningen av frihetsberövade samt att även de poliser som fungerar som väktare, eller har ansvar för att övervaka de frihetsberövade, får skolning för uppgiften.
Ålands polismyndighet ska senast vid årsskiftet meddela vilka åtgärder man eventuellt har vidtagit gällande övervakandet av frihetsberövade, ansvarsfördelningen samt skolningen av polispersonal som jobbar med övervakningsuppgifter i förvaringslokalen. Landskapsregeringen ska besvara sina frågor senast i slutet av april.
Fördubblad bemanning
Polismästare Johan Pawli säger att JO:s inspektion var mycket välkommen eftersom det är bra med en kvalitetsgranskning av verksamheten. Det mesta som påpekades i samband med inspektionen har redan åtgärdats. Men Ålands polismyndighet kan inte själv utöka sina resurser, säger Johan Pawli. För det krävs att lagtinget antar en tilläggsbudget.
– Övervakningen med kamera baserar sig på arbetsmängd och på att vi behöver använda våra resurser så effektivt som möjligt, säger han.
I dag har Ålands polismyndighet tre väktare som arbetar i förvaringslokalen. Ska man ha väktare på plats dygnet runt, året om, måste bemanningen fördubblas.
– Kommer JO fram till att det inte är tillräckligt med den bemanning vi har måste den ändras, säger Johan Pawli.
Han har dock inte uppfattat några problem med det nuvarande arbetssättet.
I Finland har utvecklingen gått mot stora polisinrättningar, medan man på Åland har kvar en betydligt mindre organisation, säger han.
– Här får JO ta ställning till, och fundera på, ifall man på en mindre inrättning kan organisera arbetet på ett annat sätt.