Det är i samband med att Ålandskontoret i Helsingfors den 1 september ombildas till Ålands representation i Helsingfors som landskapsregeringen beslutat tillsätta den nya tjänsten. Tanken är att representanten ska leda arbetet i Helsingfors och fungera som en kontaktlänk mellan Åland och Finland.
På en presskonferens på onsdagen meddelar landskapsregeringen att man bland fyra sökande valt Johan Ehn för uppdraget.
– Vi är mycket nöjda och glada över att Johan Ehn i dag skrivit på arbetsavtalet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
En hybridlösning
Den nuvarande landskapsregeringen skrev redan i sitt regeringsprogram ”Tillsammans för Åland” 2019 att man ville stärka den åländska representationen både i Helsingfors och i Stockholm.
– Sedan kom en pandemi och vi förlorade två år. Nu kan vi presentera den här lösningen som är ny, lite djärv och en hybridlösning som inte provats tidigare. Det har genom åren funnits en del knutar i dialogen mellan Åland och Helsingfors och vi känner att även vi har ett ansvar där.
Med hybridlösning menar hon att det både handlar om ett tjänstemannauppdrag som också har mandat att politiskt representera landskapsregeringen i Helsingfors.
Mest lämpad
Rekryteringsgruppens ordförande Alfons Röblom (HI) säger att samtliga fyra sökande intervjuades för tjänsten.
– Johan Ehn var den mest lämpade. Han har mycket god kunskap om Åland och självstyrelsen och känner väl till hur landskapsregeringen och lagtinget jobbar.
Johan Ehn lämnade landskapspolitiken i samband med valet 2019, sedan dess har han arbetat på landskapsalarmcentralen och fortsatt vara aktiv i stadspolitiken.
– Men det här var en möjlighet jag kände att inte dyker upp speciellt ofta. Jag hoppas att jag kan leva upp till de förväntningar som finns och jag tror precis som landskapsregeringen att vi behöver bli bättre, och med det menar jag fler, som gör Ålands röst hörd och knyter kontakter i Helsingfors.
Öppna dörrar
Två frågor som Johan Ehn direkt får sätta tänderna i är självstyrelselagsrevisionen och finanserna, enligt Veronica Thörnroos.
– Det kommer att finnas både mindre frågor som brinner i knutarna och stora frågor med längre perspektiv att ta tag i. Så fort jag är på plats kan vi börja samla aktuella frågor och sedan avgöra var vi ska sätta in resurserna, säger Johan Ehn.
Ett för honom viktigt uppdrag blir också att ”öppna dörrar”, som han själv beskriver det.
– Det finns tjänstemän som är betydligt mer insatta än jag i många frågor och ett av mina viktigaste uppdrag blir att vara på plats och skapa nätverk och öppna dörrar, och förhoppningsvis lösa knutar, för dem som arbetar med frågorna.
Tjänsten tillsätts till en början för fyra månader och därefter är tanken att den ska förlängas med ett år.
– Sedan får nästa landskapsregeringen bestämma hur de vill göra, säger Veronica Thörnroos.